cultura

música

La sàvia nova fa un tribut a tres grans dives del jazz

Eva Fernández, Andrea Motis i Magalí Datzira, tres exponents de la Sant Andreu Jazz Band, evocaran divendres al Black Music Festival Billie Holiday, Sara Vaughan i Dinah Washington

Com a tot bon planter, el de la Sant Andreu Jazz Band no para de donar els seus fruits. El projecte que dirigeix Joan Chamorro no ha parat d'oferir-nos sorpreses i regals de la categoria d'Andrea Motis al llarg d'aquests anys. Ara, continuant en aquesta tasca de potenciar joves valors acompanyats per artistes ja consagrats, i amb el futur assegurat per les noves fornades que pugen fort, Joan Chamorro ens proposa un nou espectacle: un tribut a la veu i, més concretament, a tres grans dives del jazz com són Dinah Washington, Sara Vaughan i Billie Holiday.

La màgia de la veu es presenta per primera vegada demà, a l'Auditori de Girona (a les 21:00 h), en el marc del Black Music Festival. En aquesta ocasió, Chamorro (contrabaix, saxos tenor i baríton i veu) es fa acompanyat per la petita gran dama del jazz català, Andrea Motis (veu, trompeta i saxos alt i soprano) i per les puixants Eva Fernández (veu i saxo soprano i alt) i Magalí Datzira (veu i contrabaix), que també tenen cadascuna un CD de la col·lecció Joan Chamorro presenta. Amb arranjaments especials per a l'ocasió, l'espectacle gira al voltant del repertori característic d'aquestes grans dives, interpretades per aquestes tres joves jazzwomen en un mateix escenari, i acompanyades musicalment per tres referents de luxe de l'escena jazzística catalana com són el pianista Ignasi Terraza, el guitarra Josep Traver i el bateria Esteve Pi.

Joan Chamorro deixa clar que les tres artistes provinents del planter de la Sant Andreu Jazz Band no es limitaran “a imitar” els seus referents, sinó “retre'ls un tribut, cadascuna amb el seu estil personal”. Ressalta que totes elles han escollit la seva preferència, de manera que Eva Fernández evocarà Dinah Washington –a través de temes com ara After you've gone i I'll remember april–, Andrea Motis a Sara Vaughan –amb cançons com East of the sun i Jim– i Magalí Datzira a Billie Holiday –entre d'altres, amb les mítiques How dip is the ocean i Night & day–. “L'única que ens falta és Ella Fitzgerald”, reconeix Chamorro, que remarca que és una de les preferides del quartet.

Després d'aquest concert, la idea és gravar-lo i iniciar una gira.

Tres dones que han fet més gran el jazz

Dinah Washinton

Coneguda pels sobrenoms de La reina del blues, Queen D o Miss D, se la considera una les millors veus femenines de la música negra. Va ser la primera esti·lista del món que es va incorporar al cant gospel i va poder alternar la seva carrera amb aquestes arrels musicals. La seva veu es caracteritza per ser potent i per una bona dicció.

Sarah Vaughan

Malanomenada Sassy i La Divina,va ser una de les primeres vocalistes a incorporar el bebop.La seva tessitura, similar a la d'una cantant d'òpera, li permetia saltar del registre greu al de soprano amb gran facilitat. La seva veu es caracteritza per una tonalitat greu i per la seva enorme versatilitat.

Billie Holliday

Coneguda artísticament per Lady Day i, juntament amb les anteriors i Ella Fitzegerald, considerada entre les més importants i influents veus femenines del jazz. El seu tema titulat Strange Fruit va ser considerat la millor cançó del segle XX per la revista Time el 1999. Un dels seus valors artístics resideix en la seva capacitat interpretativa i domini del swing.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona