cultura

Adéu a una llegenda del Hollywood clàssic

Mor als 93 Mickey Rooney, popular estrella dels anys 30 i 40 i un dels actors més prolífics del cinema, amb 250 pel·lícules

Mickey Rooney va ballar amb Judy Garland, es va casar amb Ava Gardner, va ser l'estrella més taquillera en un temps en què el cinema era el gran espectacle de masses. Tot sembla grandiós a la seva vida: la seva carrera s'estén al llarg de deu dècades (va debutar als escenaris el 1922, amb 17 mesos, i preparava un nou film), suma més de 250 pel·lícules de cinema i un centenar més de treballs televisius, i es va casar vuit vegades. Les seves xifres multipliquen les de qualsevol actor o home normal, però a ell encara li semblaven insuficients: “No lamento res del que fet. Només desitjaria haver fet més coses”, va dir. Però la seva salut s'havia debilitat els darrers anys, i abans-d'ahir, als 93 anys, va morir per causes naturals, segons va revelar el portal d'internet TMZ.

Amb ell desapareix una de les últimes llegendes de l'època daurada de Hollywood, una de les seves estrelles més brillants, un nen prodigi dels anys 30 que es va fer gran sense perdre la condició de súper estrella, que va seguir brillant als anys 40, i va allargar la seva carrera fins fa ben poc.

Si 250 pel·lícules l'acrediten com un dels actors més prolífics de la història de Hollywood, la llista de premis és més discreta. Però tot i així, va estar nominat quatre vegades a l'Oscar, per Los hijos de la farándula (1939), La comedia humana (1943), Amanecer sangriento (1956) i El cavall negre (1979). També va guanyar un premi juvenil de l'Acadèmia el 1939, un Oscar honorífic al 1983 i dos Globus d'Or per treballs televisius.

Nascut el 1920 al barri novaiorquès de Brooklyn, amb el nom de Joe Yule Jr., Mickey Rooney era fill d'artistes de varietats i va créixer entre bastidors. Conscient del talent que tenia, la seva mare se'l va emportar a Hollywood, on va debutar als sis anys, el 1926, amb el film mut, Not to be trusted. El seu camí cap a la fama va arrencar el 1927 amb el personatge de Mickey McGuire, un nen trapella inspirat en un còmic que interpretaria en més de 50 episodis fins al 1934, en una de les sèries de films per al cinema precursores de les sèries de televisió. D'allà li va venir la fama i el nom, Mickey Rooney (el cognom artístic era d'un avantpassat seu). Amb la seva eterna cara de nen, el seu caràcter rialler i un físic menut (feia 1'57 m), només li faltava superar un obstacle per convertir-se en estrella, el trànsit al sonor. Ell el va passar amb nota: va fitxar per la Metro-Goldwyn-Mayer el 1934 i va esdevenir la seva estrella més taquillera.

Encadenant èxits

Tot li va anar de cara durant un parell de dècades. El 1937 va estrenar El honor de la familia, en què encarnava l'incorregible adolescent Andy Hardy, i va interpretar el personatge en 18 pel·lícules més. En 1938 estrenaria Forja de hombres amb Spencer Tracy, i tornaria a treballar amb ell a La ciudad de los muchachos (1941), però encara serien més coneguts els seus emparellaments artístics amb actrius com ara Ann Rutherford, Lana Turner i, sobretot, Judy Garland. Amb aquesta última, va fer furor amb els musicals Los hijos de la farándula (la primera nominació a l'Oscar), Armonías de juventud (1940), Chicos de Broadway (1941) i Girl crazy (1943). La imatge innocent d'aquestes pel·lícules no es corresponia amb l'agitada vida sentimental de Mickey Rooney, un seductor que va començar la seva carrera matrimonial amb el llistó ben alt ( el 1942 es va casar amb Ava Gardner, que en tenia 19) i va arribar als vuit matrimonis.

El lent declivi de la seva carrera es va trencar el 1979, després de triomfar a Broadway amb el musical Sugar babies i estar nominat a l'Oscar per El cavall negre. Als anys 80 i 90 se'l va poder veure en sèries com Vacaciones en el mar i Las chicas de oro. El mes passat, encara va rodar algunes escenes de Noche en el museo 3, i estava preparant un altre paper a la pel·lícula, The Strange Case of D.r Jekyll and Mr. Hyde. La seva carrera s'ha allargat gairebé des del naixement fins a la mort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia