cultura

L'altruisme del senyor Espí

DES DE LA BALCONADA DEL PALAU DUCAL

Com sabeu l'alcalde de Gandia torna a amenaçar de dur a terme el trasllat de l'escultura 25 d'abril de 1707, situada a l'entrada nord de la ciutat i que és obra del reconegut artista valencià Antoni Miró. Aquesta obra ha estat guardonada per l'Associació Internacional d'Escriptors i Artistes (International Writers&ArtistsAssociation) amb seu als Estats Units (Toledo, Ohio) com la millor escultura d'Espanya de l'any 2013.

Des del primer moment que l'alcalde va anunciar aquest trasllat, l'estiu de 2013, hi ha hagut manifestacions de rebuig a aquesta actuació. Artistes valencians es van adherir a un manifest on criticaven la pretensió del'alcalde de Gandia, Arturo Torró, de retirar l'escultura '25 d'abril. 1707' -commemorativa de la Batalla de Almansa-, perquè ho consideraven una “censura artística i un comportament autoritari i anticultural sense precedents des de la restauració de la democràcia”. La ciutadania de Gandia també es va concentrar per manifestar-se en contra d'aquesta retirada i la Plataforma en defensa de la Cultura de Gandia va recollir més 1500 signatures de gandians que demanen que no es retire l'escultura.

L'alcalde vol substituir l'escultura per unes enormes lletres que formaran la paraula 'Gandia'-original sí que és el nostre alcalde- obra de l'escultor Jaume Espí que segons l'ajuntament donarà l'obra i, també, es farà càrrec del costós trasllat de l'actual escultura de Toni Miró. Francament en els temps de crisi que patim saber que hi ha treballadors tan solidaris, que a més de treballar debades desemborsen una quantitat ingent per poder-ho fer em resulta sorprenent, déu meu quanta generositat!

No m'entretindré ací a enumerar tots els motius pels quals no volem que es duga a terme aquesta acció contra el patrimoni cultural de Gandia perquè entenc que això ja s'ha fet sobradament sinó que, si les afirmacions de l'alcalde són certes, m'agradaria llançar unes preguntes al senyor Jaume Espí. No sé com funcionen les transaccions econòmiques de les obres d'art, però en principi s'hi guanyen diners, no? No hi ha ètica entre els artistes? Perquè no puc imaginar-me cap artista pagant perquè desplacen l'obra d'un col·lega per poder col·locar la seua.I si tenim en compte que, a més, la gent del món de la cultura i els mateixos ciutadans de Gandia han mostrat el seu desacord al trasllat, no li fa a vostè un poc de vergonya Sr. Espí?

(*) Josepa Costa i Múrcia és la portaveu de la Plataforma 25 d'Abril en defensa de la Cultura de Gandia



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia