cultura

Spider-Man: heroic, còmic i més humà

‘The amazing Spider-Man 2' va més enllà del cinema d'acció i aposta per l'humor i el drama

L'excés d'acció i efectes especials freqüents en el gènere deixen lloc a més dosis d'humor i drama

Tim Burton va obrir, fa just 25 anys, un nou camí per a les adaptacions cinematogràfiques dels superherois amb malles i capa que va crear escola, i explica en part el boom que viuen actualment: la superproducció amb molts efectes especials entregada al comandament d'un cineasta amb criteri i estil propi. Caldria especificar en cada cas la frontera entre lliure creativitat i criteris imposats pels estudis, però és inqüestionable que hi ha cineastes com ara Christopher Nolan, Sam Raimi i el mateix Tim Burton que han aportat un plus de qualitat a uns productes que, en altres mans, es regeixen per les regles del cinema comercial, com les sagues d'Iron Man, Capitán América, Thor i Los nuevos vengadores.

El sucós negoci que generen els superherois ha fet que Hollywood refundi les sagues, a l'estil dels còmics que adapten: així, Superman va per la tercera sèrie (ara es diu El hombre de acero), Batman ha tancat la segona (El caballero oscuro) i, entre d'altres, Spider-Man va viure la segona gènesi, el 2012, amb The amazing Spider-Man.

La nova pel·lícula sobre l'home aranya es va emmirallar en el model de superproducció d'autor: Sony va contractar Marc Webb, un cineasta independent conegut pel seu debut amb la comèdia romàntica (500) días juntos. Dos joves actors amb química, Andrew Garfield i Emma Stone, interpreten Peter Parker –Spider-Man– i la seva xicota, i la relació entre tots dos agafa protagonisme en la segona part, The amazing Spider-Man 2: El poder de Electro. Potser menys cenyit per un guió que, en la primera pel·lícula, havia de tornar a explicar-nos el naixement del personatge, sembla com si Marc Webb es mogués ara amb més llibertat en una història que potencia els vessants còmic i romàntic. Segons explica el director en una entrevista promocional, el dilema que es planteja ara és: “Pot Spider-Man lluitar contra els delinqüents i portar una vida normal? Aquest conflicte té ara més magnitud i perillositat.”

The amazing Spider-Man s'inicia amb el superheroi consolidat com a justicier, que ajuda la policia de Nova York a resoldre casos complicats com el de Rhino (Paul Giamatti). També és capaç de compaginar aquesta tasca amb els estudis i la relació amb la seva xicota, Gwen. Però tot es complica quan des de la gran corporació OsCorp sorgeix un enemic molt poderós: Electro (Jamie Foxx). Amb els exteriors rodats íntegrament a Nova York, en llocs emblemàtics com Chinatown i Times Square, la pel·lícula ofereix dues hores i mitja intenses d'acció, drama i comèdia.

Un alumne avantatjat de Marvel

Spider-Man va conèixer una nova edat d'or a partir del 2002, a través del director Sam Raimi i l'actor Tobey Maguire (a la foto, amb Kirsten Dunst). Creat el 1962 per Stan Lee i Steve Ditko, és un dels personatges més populars de Marvel, que té en nòmina una llarga llista de superherois. Des de principi d'aquest segle, molts d'ells han protagonitzat una o diverses pel·lícules: Capitán América (ara mateix té en cartell la segona part, El soldado de invierno), Iron Man (la tercera es va estrenar fa un any), Thor (la segona va sortir a la tardor), Hulk (dues versions: el 2003 i el 2008)... A més, Los Vengadores –l'equip format per Iron Man, Capitán América, Thor i Hulk– es va adaptar al cinema el 2012. Però és a DC Còmics, el gran competidor de Marvel, a qui pertanyen un superheroi tan popular com Superman i també el més taquiller de tots els que han saltat al cinema: Batman.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
The amazing Spider-Man 2: El poder de Electro

«The amazing Spider-Man 2: El poder de Electro»

Gènere: Fantàstic
Direcció: Marc Webb.
Intèrprets: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, Sally Field.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]
Projeccions d'avui
HD Castellà:
HD V.O.S.E:
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC