cultura

Mor Bob Hoskins

Actor “per accident”, va arribar a ser un dels grans del teatre i cinema britànics, i va protagonitzar produccions de Hollywood com ‘Qui ha enredat Roger Rabbit?'

L'atzar té un paper important en la trajectòria vital de Bob Hoskins, un home que ja va arribar al món al comtat anglès de Sufolk per accident: la seva mare s'hi va refugiar fugint dels bombardejos que assolaven Londres el 1942. Fill d'un camioner i una infermera, va deixar els estudis als 15 anys i va fer tota mena de treballs, fins i tot de cuidador de camells a Síria i collint fruita en un kibbutz d'Israel.

Però la seva sort va canviar. Quan es va saber que Bob Hoskins havia mort dimarts, als 71 anys, com a conseqüència d'una pneumònia, la notícia va donar la volta el món. Pel·lícules com Qui ha enredat en Roger Rabbit? o Mona Lisa el van convertir en un dels actors britànics més populars arreu del món, després de brillar com a actor de la Royal Shakespeare Company i de protagonitzar nombroses sèries de televisió.

L'atzar també hi va jugar un paper important. Cal dir que, tot i deixar els estudis, Hoskins era un apassionat de la literatura, gràcies a un professor que va tenir, i que era espectador fidel als teatres londinencs. Però es va fer actor “per accident”, com ell mateix deia, quan va acompanyar un amic a un càsting, el van confondre amb un aspirant i el van acabar triant. I no precisament pel seu físic o preparació, sinó per un talent natural impressionant. Anys després, va dir: “Vaig entrar a la professió sense estudis, amb dislèxia, amb 1,67 d'alçada, cúbic, amb la cara com una col esclafada, i em van rebre amb els braços oberts.”

L'èxit al teatre i la televisió van precedir el salt al cinema britànic, que el va popularitzar amb títols com El llarg divendres sant (1979) o Mona Lisa (1986), pel·lícula de Neil Jordan per la qual va obtenir una nominació a l'Oscar, un Globus d'Or i un Bafta. Aquest èxit li obriria les portes al seu treball més popular, el paper d'Eddie Valiant a Qui va enredar Roger Rabbit? (1988), que combinava acció real i animació. Protagonista també de Súper Mario Bros, va freqüentar papers secundaris en films tan significatius com Brazil (1985), de Terry Gillian; Hook (1991), de Steven Spielberg, o Mrs. Henderson presenta (2005), de Stephen Frears, film pel qual va estar nominat als Globus d'Or.

Krushov i Churchill

En la seva llarga carrera, de més de cent treballs de cinema i televisió, Hoskins va donar vida a personalitats reals, tant a la gran pantalla (Khrusxov a Enemic a les portes) com a la televisió, on va encarnar Churchill i Mussolini. A més d'actor, Hoskins va treballar com a guionista i va dirigir projectes com L'enigma del bruixot (1988), pel·lícula interpretada per ell mateix que s'inspirava en les històries que li explicava la seva mare, d'origen gitano. El 2011 li van diagnosticar Parkinson i va anunciar que es retirava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona