cultura

Cuiners de somnis

Avui s'estrena als cinemes, per internet i en DVD i Blu-ray ‘El somni', la pel·lícula sobre l'experiència d'“art total” creada pels germans Joan, Josep i Jordi Roca

“L'experiència d'ajuntar tots els sentits és una aspiració de l'ésser humà des de molt antic”, reflexiona l'escriptor i assagista Rafael Argullol en la pel·lícula El somni. Miquel Barceló, un altre dels participants, encara va més enllà quan diu que l'experiència “s'acosta a la idea absoluta de l'art total”. Els renaixentistes, el cuiner francès del segle XVII François Vatel, Wagner i el cinema són intents, més o menys intencionats i reeixits, d'aconseguir aquesta totalitat. Amb El somni també hi ha la “intenció de crear una experiència d'art total”, afirma el director del film, Franc Aleu, i remarca que ho diu humilment, des de la seva “petitesa”. Un intent a través dels germans Joan, Josep i Jordi Roca, sobretot a partir de l'òpera i la gastronomia, però també mitjançant imatges, arts escèniques, cant, filosofia, pintura...

Qualsevol intent de sintetitzar El somni topa amb la complexitat del projecte, que té com a subtítol Una òpera en dotze plats, un banquet en dotze actes. Els germans Roca, juntament amb l'artista videovisual Franc Aleu, especialitzat en la creació d'imatges per a espectacles d'òpera, van organitzar un sopar al Centre d'Art Santa Mònica amb dotze comensals de diversos àmbits culturals i científics. L'experiència feia realitat els “somnis” dels cuiners en un moment, fa poc menys d'un any, en què el seu establiment, El Celler de Can Roca, acabava de ser elegit com a millor restaurant del món.

Projecte multidisciplinari

El sopar és només una de les quatre potes d'El somni, un projecte multidisciplinari que també s'ha plasmat en un web (www.elsomni.cat), un llibre i una pel·lícula, que avui s'estrena en cinemes de Barcelona, Girona, Lleida, Sant Feliu de Llobregat i Madrid. Simultàniament, des d'avui es pot veure per internet a Filmin i Itunes, i també es pot comprar el DVD i el Blu-ray en edicions senzilla i especial (l'ha editat Cameo).

El projecte, explica Franc Aleu en una entrevista a El Punt Avui, va començar fa vuit anys. “Ens vam ajuntar amb els Roca per fer Nauta a la cúpula del Coliseum, en el que va ser l'embrió de tot això. Ens vam conèixer i ens vam fer amics. Des d'aleshores, hem anat investigant, fent proves.” I hi afegeix: “Els germans Roca són molt oberts, molt curiosos, estan obrint portes a territoris desconeguts, que amb el temps seran més normals, però aquí hem fet un salt al buit; aquesta actitud els fa grans.”

En la presentació que es va fer dilluns passat de la pel·lícula, Joan Roca va remarcar que “El Celler sempre s'ha caracteritzat per fer coses diferents”, com aquesta pel·lícula. “És una mostra de l'inconformisme que ens ha fet avançar i arribar fins a aquest punt on som”, diu. En la mateixa sessió, Jaume Rouras, el productor de la pel·lícula a través de Mediapro, va comentar que El somni “mostra els valors d'El Celler de Can Roca, més enllà dels reconeixements oficials i oficiosos”.

Comensals de renom

El somni (el sopar) va aplegar comensals com els esmentats Barceló i Argullol, el cuiner Ferran Adrià, les actrius Freida Pinto i Nandita Das, la física teòrica Lisa Randall... Bells paisatges –des d'estrelles fins a detalls microscòpics dels plats–, sirenes, serps, una dona i un home que dansen... Les imatges projectades en el sopar s'alternen en el film amb els preparatius i les reflexions posteriors dels comensals. “No hem buscat només el plaer de l'espectacle, és un viatge per les emocions”, diu Aleu. I hi afegeix: “És una experiència artística a través d'emocions fortes, que no sempre són plaents, hi ha moments d'incomoditat davant la mort...”

El públic de la pel·lícula pot gaudir des de la butaca d'una experiència així? Franc Aleu opina que sí: “És com quan veus algú fer un petó a Gwyneth Paltrow al cinema. Un l'hi fa i els altres només miren. A l'espectador li falta el més important, el menjar, però crec que se'n pot gaudir molt, de la pel·lícula.”

Acabem, però, amb l'opinió d'un dels dotze comensals, Ferran Adrià: “Hi ha un debat entre disciplines, entre la cuina d'avantguarda i altres arts. La cuina ha aguantat o, més ben dit, el videoart ha aguantat davant la cuina d'avantguarda.” I amb la certesa d'Aleu que l'experiència es repetirà: “Hem rebut moltes ofertes, hi ha molta demanda perquè ho repetim, però organitzar-ho tot és molt complicat. Però sí que es tornarà a fer, i tant! Hi ha llocs molt interessants per anar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia