Cultura

El Paisatge dels Genis es fa gran

Més de 119.000 persones van visitar l'any passat els centres Miró, Picasso, Casals i Gaudí que hi ha a Tarragona

Potenciar la Ruta dels Genis entre els touroperadors

El 60% dels compradors de la Targeta Genial són estrangers

La magnífica coincidència de quatre genis de la cultura a les comarques de Tarragona en un temps molt proper, a començament del segle XX –Joan Miró a Mont-roig del Camp; Pau Casals al Vendrell; Picasso a Horta de Sant Joan, i Gaudí a Reus– va propiciar, l'any 2011, la creació d'un ens de promoció turística conjunta entre els ajuntaments de les quatre poblacions implicades, la Diputació de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili (URV) per promocionar de manera conjunta la relació dels quatre artistes amb el territori. La iniciativa comença a donar els seus fruits. El Centre Picasso d'Horta, la Vil·la Museu i la casa nadiua de Pau Casals, al Vendrell, el Gaudí Centre de Reus i el Centre Miró de Mont-roig del Camp comparteixen una mateixa marca de promoció turística, La Ruta dels Genis, que els ha comportat un augment de visitants. L'any 2013, aquests cinc centres de la ruta van rebre un total de 119.638 visitants. Segons les dades de l'oficina tècnica del Paisatge dels Genis, aquesta xifra representa un increment del 4,3% respecte a l'any anterior, i també suposa un increment del 22'1% des de la posada en marxa de la Ruta del Paisatge dels Genis, a finals de 2011. Les xifres d'aquest 2014 encara no estan tancades, però els responsables de la ruta destaquen que, des que ha començat l'any, la Vil·la Museu Pau Casals ha doblat respecte a 2013 el nombre de visitants que han decidit visitar el museu perquè algun dels altres centres culturals de la ruta els ho ha suggerit (fins al 31 d'agost, 11.596 han passat per aquest equipament vendrellenc). I el Gaudí Centre i el Centre Miró han incrementat també el nombre de visitants procedents d'altres centres culturals de la ruta. “Es fan publicitat entre ells i s'ha creat un vincle entre els cinc centres, i això ens ha ajudat que hi hagi un traspàs de visitants d'un equipament a un altre”, apunta Eva Martínez, responsable de l'Oficina Tècnica Paisatge dels Genis. Un dels elements que ha ajudat a aquests bons registres de visitants és la Targeta Genial de la Ruta, que és una multientrada que dóna accés a tots cinc centres d'interpretació. Aquest any, el 87% dels usuaris d'aquesta targeta han visitat almenys dos centres de la ruta (aquesta xifra el 2012 va ser del 50%).

De gener al mes d'agost d'enguany, el 60% dels compradors de la Targeta Genial són turistes estrangers de la Costa Daurada, segons Martínez, que afegeix que hi ha un predomini del mercat francès: “És un mercat que funciona molt bé; per la proximitat, perquè viatja en transport particular i perquè els agrada pagar per la cultura”, apunta. Per darrere, “aquest estiu els mercats d'Holanda i d'Anglaterra han començat a presentar dades significatives”. Això, segons la responsable de l'oficina tècnica, podria anar lligat amb la venda de la Targeta Genial a través del nou canal de vendes Hotelextras, una plataforma de venda d'activitats i excursions de la Costa Daurada, introduïda a més de 350 allotjaments turístics des de Sitges fins a Sant Carles de la Ràpita. La majoria dels usuaris de la Targeta Genial que han visitat els centres Picasso, Miró i Gaudí han estat els estrangers; mentre que a la Vil·la Museu Pau Casals continua havent-hi una major presència de catalans.

Operadors turístics

L'Oficina del Paisatge dels Genis ja està pensant en noves promocions turístiques basades en la vinculació dels quatre artistes universals amb els quatre municipis de Tarragona on van passar llargues temporades. Sobretot, segons Eva Martínez, volen potenciar la inclusió de l'oferta a través d'operadors turístics i les agències de viatge, i per això l'oficina tècnica està treballant en l'edició de catàlegs d'activitats específiques per a grups en català, castellà, anglès, francès i rus.

I, sobretot, del que es tracta, segons Jaume Salvat, un dels ideòlegs del Paisatge dels Genis, és que els visitants als centres d'interpretació també coneguin el territori, és a dir, el paisatge que va inspirar els artistes. “Paisatge dels Genis és un projecte que va molt més enllà de la visita als centres; és un projecte territorial i volem que el visitant incrementi l'interès per l'entorn que va ser fonamental per a l'obra creativa dels genis”, segons Salvat. Poques obres originals hi ha de Gaudí, Miró, Picasso i Pau Casals a les comarques de Tarragona. Però és en aquest territori del sud de Catalunya que els quatre artistes hi van trobar els paisatges i l'entorn rural que els van inspirar la seva obra. “Els genis ja no hi són, però el paisatge que els va inspirar, sí. I aquesta és una de les virtuts del producte. Volem proposar un joc per tal que els visitants tinguin curiositat per descobrir aquest paisatge”, apunta Jaume Salvat. Per ell, “aquest és el repte”: “El Paisatge dels Genis encara té molt recorregut i potencial; s'escapa de les grans operacions de màrqueting, però poc a poc la gent el va coneixent i s'hi va aproximant”, destaca Salvat.

LA FRASE

Els genis ja no hi són, però el paisatge que els va inspirar, sí. I aquesta és una de les virtuts del projecte
Jaume Salvat
IDEÒLEG DEL PAISATGE DELS GENIS

Una terra per a quatre artistes

Picasso, Miró, Gaudí i Pau Casals van mantenir una relació artística i afectiva amb les comarques de Tarragona. I el paisatge i la gent d'aquest territori el plasmar d'una manera o altra en les seves creacions artístiques. Joan Miró passava els estius a Mont-roig del Camp i allà hi va pintar algunes de les seves obres més importants, com ara ‘La masi'a (1921). També al Baix Camp, la comarca natal de Gaudí –Reus i Riudoms se'n disputen des de sempre ser-ne la ciutat natal–, l'arquitecte hi va interioritzar el paisatge que després influenciaria en la seva obra arquitectònica. Més cap al sud, Picasso va fer dues llargues estades a Horta de Sant Joan, a la Terra Alta (els anys 1898 i 1909), i diversos indrets d'aquesta població van inspirar algunes de les seves obres cubistes més conegudes: ‘La bassa' i ‘La fàbrica' són dues de les seves obres que hi va pintar i que s'han convertit en imatges universals del cubisme. I el violoncel·lista Pau Casals té al Vendrell la seva casa nadiua i la casa d'estiueig, ara reconvertida en un museu.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Agustí Villaronga tancarà el festival Most amb l’estrena d’‘El ventre del mar’

Vilafranca del Penedès

El 39è Còmic Barcelona manté el format virtual amb noms com Bryan Lee O’Malley, Santiago Sequeiros i Fermín Solís

Barcelona
OVIDI 4
COL·LECTIU POÈTIC I MUSICAL

“Som els que vam néixer en la democràcia de l’amnèsia i l’oblit”

Barcelona

De bolo en micropobles

BARCELONA

Del Liceu al paradís

BARCELONA

El Sónar torna amb força

barcelona

Un regal conceptual

barcelona

Immersió artística a l’escola de la Font de la Pólvora

Girona

Dausà oferirà 6 concerts a Empúries i ja en té 4 de plens

l’escala