Territori

Agenda d'autor / J.T

Cantants de luxe al tercer
Interfado de Lleida

La tercera edició del Festival Internacional de Fado de Catalunya, l'Interfado, rebrà dos destacats cantants, que seran al país expressament per a l'ocasió. L'esdeveniment, que se celebra del 15 al 18 d'octubre, rep la portuguesa Sofia Ribeiro i la polonesa Kinga Rataj, que actuaran al Cafè del Teatre de l'Escorxador.

El festival, organitzat per l'Orfeó Lleidatà i la Paeria i dirigit per la fadista lleidatana Carolina Blàvia, té l'objectiu d'apropar el fado i les músiques que actualment estan sorgint al voltant d'aquest gènere i crear una plataforma de col·laboració entre artistes d'arreu del món. El Festival Internacional de Fado de Catalunya 2014 oferirà una combinació entre música, gastronomia i arts visuals. Així, s'ha organitzat aquests dies un curs de cuina portuguesa a càrrec del xef Antoni Rúbies. Al mateix temps, els concerts d'avui i demà inclouen un tast i es podrà veure una mostra de fadografia, un treball intermodal que realitzen diversos autors d'arreu del món que es basa en el tractament del fado des de la perspectiva de la música visual.

Noves excavacions a l'antiga Iesso de Guissona

Dilluns van començar els treballs arqueològics al jaciment de l'antiga ciutat romana de Iesso, a Guissona. Un equip format per quatre arqueòlegs, de l'empresa d'Artès Arqueòlegs.cat, treballaran durant tres setmanes per, principalment, ampliar la recerca a l'espai situat entre la muralla i les termes de la ciutat de Iesso. Els treballs consistiran a excavar la zona nord de l'edifici termal, espai que des de ja fa tres anys s'excava durant els cursos d'arqueologia que anualment s'organitzen al parc arqueològic. L'espai on s'intervé ja es té constància que possiblement era una zona enjardinada de les termes, amb presència de pous; i la tasca d'aquesta campanya consistirà a ampliar i continuar l'excavació per conèixer els habitatges que possiblement hi havia en aquest punt de la ciutat. La intervenció permetrà millorar la vista de la zona de les termes i, a la vegada, aportarà nous elements al discurs expositiu del parc arqueològic.

El paper de les dones durant la Guerra Civil

La Universitat de Lleida i el Centre Ermengol Piró d'Alcoletge, un centre d'interpretació sobre la Guerra Civil, organitzen conjuntament unes jornades d'estudi sobre el paper de les dones durant aquest període bèl·lic i per constatar quins llegats ens han transmès les dones que van viure la Guerra Civil i la postguerra. Testimonis en primera persona serviran per tractar aspectes com les trinxeres de la vida quotidiana als pobles, l'oblit en les memòries escrites o les infermeres voluntàries. Coincidint amb el 75è aniversari de la fi de la guerra, les jornades fixen l'atenció en com el col·lectiu femení va viure el conflicte i quina és l'herència immaterial que ha quedat a filles i nétes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona