Opinió

des del jardí

vicenç pagès jordà

Ensurts

Durant l'any passat, va semblar que la coincidència del referèndum convocat a Escòcia i el procés del 9-N engegat a Catalunya creava una vinculació entre els dos països. De fet, però, aquesta vinculació prové de molt abans. Ho explica Ernesto Giménez Caballero en el llibre Junto a la tumba de Larra, un aplec de textos publicat a la popular Biblioteca Básica Salvat RTV l'any 1971.

En l'apartat Peninsulares, amores míos, Giménez Caballero hi encabeix la conferència que va pronunciar el 1953 a Barcelona, on va afirmar que “de todas las zonas españolas, fue Cataluña la más deudora a lo escocés”. Així, esmenta la traducció al català d'obres del cicle artúric, l'escriptura del Tirant lo Blanch (segons ell inspirat en una llegenda escocesa), “del catalán Martorell”, i la influència dels poetes Robert Burns (“el Verdaguer escocés”) i Ossian. Més encara: Giménez Caballero veu la cultura escocesa, amarada de common sense, com la principal influència del filòsof Jaume Balmes, i sobretot considera l'escriptor Walter Scott com el pare del “romántico regionalismo catalán”, que ell prolonga fins a El Coyote, el personatge pulp creat pel barceloní José Mallorquí, “el último resto del walterescotismo romántico”. Quan Giménez Caballero va visitar Abbotsford, el castell de Walter Scott, el va sorprendre la semblança que tenia amb alguns edificis modernistes del Passeig de Gràcia.

Només amb el que hem dit fins ara, ja es veu que Ernesto Giménez Caballero (Madrid, 1899-1988) va ser un intel·lectual peculiar. Impulsor de les avantguardes artístiques, fundador de La Gaceta Literaria, va participar en la fundació del falangisme i del periòdic El Fascio, es va encarregar de la propaganda franquista durant la guerra i va ser amic personal de Joseph Goebbels. També va ser un lector voraç, va crear el primer cineclub de l'Estat, va organitzar una exposició del llibre català a Madrid i va escriure llibres com Yo, inspector de alcantarillas i Memorias de un dictador. Al final del text que esmentaven al començament, l'autor té un moment de lucidesa: “Escocia, como Cataluña, soñaron grandes cosas en el Romanticismo. Nos dieron grandes escritores. Y mucha poesía y mucha buena mística. Y buenos sustos a ingleses y castellanos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona
circ

Les Nits de Circ inclouran cintes aèries a 8 metres del terra i forçuts de Mongòlia

roses