cultura

Cultura

Sisena edició del festival EVA de Pradell de la Teixeta

Festival EVA de Pradell: el gust de parlar

El certamen d'enguany es va centrar en el costum d'explicar i escoltar històries arreu d'aquest municipi prioratí

La trobada cultural se celebra a la localitat el primer cap de setmana de cada mes de juliol

Pradell de la Teixeta, al Priorat, gaudeix de les paraules. De divendres a diumenge passat s'hi va celebrar la sisena edició del festival En Veu Alta (EVA), recuperant el bell costum d'explicar i escoltar històries. Tots els artistes de l'EVA tenen el do de la paraula.

Confessava Quico Cadaval, un contador d'històries tradicional, dels de taverna, que ell només compta amb la intel·ligència lingüística. Ha estat bona cosa això de descobrir que n'hi ha més d'una, d'intel·ligència. Abans se'n tenia o no se'n tenia. D'aquí partien les històries que va explicar el Quico a la Cova del Rector. Dels tontos de poble en aquells temps en què la intel·ligència era una, grande y libre.

Les paraules dels poetes van ser al tradicional A tres bandes. I com a novetat, els voluntaris del projecte Lectures (una branca més de l'EVA) i dues de les actrius del festival (Victoria Gullón i La Cris) van fer una visita a la residència dels Guiamets per apropar als avis un tastet del que es feia i felicitar Neus Català, que viu a la residència, pels 100 anys. La Victoria els va cantar romanços. És una zamorana que, malgrat haver superat penes, treballs i més de seixanta anys, canta, parla i riu, com si fos una xiqueta. En les dues actuacions oficials va robar cors i somriures i va voler ser present en totes les intervencions en què es podia col·laborar. La Cris va dedicar als iaios una mica de body music. D'aquesta joveneta que fa música fent sonar tot el que es pot tocar, en sentirem a parlar. Amb l'ajuda d'una Loop Station barreja estils musicals en fusió quàntica i deixa el públic bocabadat. Ho va demostrar divendres en la sessió chillout. Espectacles familiars, un carro ple de contes que es buidava i s'omplia de la gent que els volia escoltar, corrandes, lectures. Al Corral Nou, botifarres i versos d'en Ramon Solsona contra el poder estatal i xivarri folk a la plaça del Castell diumenge amb Piero Pesce. Tots els racons de Pradell són festival quan s'hi esdevé l'EVA.

No el coneixeu? No coneixeu Pradell? Doncs, és just passat el coll de la Teixeta i l'EVA s'hi celebra cada any el primer cap de setmana de juliol. “Un gust parlar-vos, senyors i senyores” (va dir el poeta) “El gust ha estat meu, d'escoltar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona