cultura

Exposició

Trobada entre l'humor gràfic català i israelià

Vinyetes amargues

Una mostra descobreix el treball de tretze humoristes gràfics catalans i israelians

Els autors presenten propostes plenes d'humor àcid que radiografien els problemes socials de cada comunitat i els conflictes comuns

Un univers ple de bombolles que floten en un espai indefinit. A dintre de cada petit compartiment hi trobem una persona tancada, algú que es comunica amb els altres a través del seu dispositiu però que, paradoxalment, està sol en el seu món. En l'espai suren al·lusions a les xarxes socials, en un treball que, tot i el to líric, és una crítica ferotge a l'aïllament del món real que suposa l'excés de les xarxes socials.

Aquest treball el signa el dibuixant i humorista gràfic Zabari (1976), natural de Tel-Aviv, un autor que no dubta a denunciar en les seves obres com la tecnologia pot embrutir-nos igual com ho fan altres artistes com Kap, Napi o Jap, més propers geogràficament però amb una mirada igualment amarga sobre molts aspectes de la realitat.

Quins temes tracten en comú humoristes gràfics del territori català i israelians? El fet de treballar en països diferents fa que l'humor satíric canviï? Aquestes són qüestions que es plantegen després de visitar l'exposició Sefariure, que està oberta fins al pròxim 30 d'agost al pati del Palau de la Diputació de Tarragona.

La mostra recull els treballs de set humoristes gràfics catalans i sis d'israelians que publiquen vinyetes en diaris dels seus respectius països i que mostren una selecció de la seva obra. L'exposició parteix del mot sepharat –el nom hebreu que designa l'Estat espanyol– per endinsar-nos en les semblances i diferències del treball dels humoristes gràfics dels dos països.

Connexió Israel-Catalunya

Per quin motiu s'ha escollit un diàleg entre autors catalans i israelians? L'arrel de l'exposició prové del treball fet en el vídeo Perseguits i salvats (2014), un audiovisual sobre els prop de 40.000 jueus que van travessar els Pirineus de Lleida fugint de la pressió implacable d'Adolf Hitler entre els anys 1939 i 1944.

L'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, promotor d'aquest treball documental, va ser l'entitat que va posar la llavor per fer possible una exposició que han promogut conjuntament les diputacions catalanes i que ja ha estat exposada a totes les capitals de província excepte Barcelona, on s'espera que es pugui instal·lar pròximament.

“La resposta de les persones que han visitat l'exposició en els diferents punts on l'hem exposat ha estat sempre molt positiva”, comenta el curador de la mostra, Paco Ermengol, que detalla que l'exercici de contraposar els treballs d'autors allunyats geogràficament, però també en universos simbòlics, ha estat un dels ingredients més interessants a l'hora de confegir una exposició en la qual tots els autors parlen un idioma universal: la crítica i la sàtira per definir el món en el qual vivim.

Així, l'allunyament dels polítics respecte a la societat, la corrupció, les noves tecnologies i els mitjans de comunicació porqueria són temes que tracten dibuixants catalans i israelians, treballs que mostren que “a través de l'humor es pot ser molt seriós”, en paraules del comissari de la mostra.

Sefariure presenta un total de 130 dibuixos , i inclou les aportacions dels autors catalans Ermengol, Faro/Da Col, FER, Miquel Ferreres, JAP, KAP i Napi, i els israelians Itay Arbel, Pepe Fainberg, Eran mendel, Noa Shpinat, Waxman i Zabari.

Obert per vacances
L'exposició no tanca portes aquest mes i es pot visitar al pati del Palau de la Diputació de Tarragona, de dilluns a divendres de 9 a 21 h, els dissabtes de 9 a 13 h i de 17 a 21 h, i els dies festius d'11 a 14 h fins al pròxim 30 d'agost.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia