cultura

Troben a Odèn les restes d'una espècie de peix de fa 230 milions d'anys

Investigadors de l'Institut Català de Paleontologia descriuen en una revista alemanya el ‘Colobodus giganteus', d'un grup poc freqüent a Ibèria

Les restes d'una espècie de peix localitzat al jaciment d'Odèn, al Solsonès, han permès que investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont hagin identificat una nova espècie de peix, el Colobodus giganteus, que pertany a la família dels Colobodus. Aquesta troballa també ha permès incloure en aquest gènere dues restes de peixos trobades a Alcover que havien estat erròniament classificades.

Tot i que el crani està lleugerament desplaçat, l'espècimen d'Odèn està ben conservat i es poden observar les fileres d'escates, els radis de les aletes i altres aspectes de l'estructura òssia. Durant el triàsic, l'actual Catalunya era un mar poc profund d'aigües calentes i amb gran biodiversitat.

Joan Cartanyà, juntament amb altres investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), ha publicat un estudi a la revista alemanya Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie - Abhandlungen en què descriuen un nou espècimen de fa uns 230 milions d'anys d'un peix trobat a Odèn, al nord del Solsonès. Les restes pertanyen a un exemplar de la família dels colobodòntids, uns peixos que van viure durant el triàsic mitjà i superior (fa entre 247 i 201 milions d'anys). Es caracteritzen pel fet de ser força grossos –uns 65 centímetres–, de presentar una zona supraorbitària amb unes ornamentacions característiques i unes dents força petites en relació amb la mida del cos.

Malgrat que aquest grup és força freqüent en el registre fòssil de la conca germànica i del sud de la Xina, la seva presència a Ibèria és escassa, representada només per dos exemplars trobats a Alcover, a l'Alt Camp, que havien estat assignats a l'espècie Perleidus giganteus.

Fa 240 milions d'anys, durant el triàsic, el mar interior de Tetis cobria tot el territori que actualment ocupa Catalunya. Aquest mar, d'aigües poc profundes i càlides, era l'hàbitat d'un gran nombre d'animals com ara peixos, rèptils, holotúries, crinoïdeus, insectes, xifosurs (artròpodes aquàtics), cefalòpodes, braquiòpodes, briozous o meduses, alguns dels quals han quedat conservats en el registre fòssil que aflora en jaciments catalans com els d'Alcover, el Pinetell, Móra d'Ebre, Vilanova de la Sal i Odèn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA