cultura

Cultura

Escultures gegants ocupen Monistrol

La fundació d'un empresari fill del poble dóna 38 obres

S'han dissenyat cinc circuits per visitar-les i s'obrirà un centre per al turisme

El mateix alcalde se'n fa creus: “Per un poble petit com Monistrol de Calders, de 700 habitants, rebre 38 escultures de grans dimensions és tot un esdeveniment.” De fet, “fa dies que al poble no es parla de res més”, assegura Ramon Vancells. Tant, que han hagut de muntar una exposició per “explicar als veïns com ha anat tot plegat”.

En un dia el municipi ha guanyat, de cop, 15 escultures que oscil·len entre els dos i els cinc metres i entre els 2.000 i els 8.000 quilos de pes. Són les primeres que han arribat. I encara en falten 23. Provenen de la Fundació Fèlix Estrada-Saladich, creada per un empresari amant de l'art, nascut el 1901 a Monistrol. Fa aproximadament un any, els seus descendents van decidir vendre la finca privada on estaven instal·lades, al Pedregar de Bellaterra, i lligar la cessió de la col·lecció sencera a la població moianesa. Les úniques condicions: que una de les obres –l'anomenada Descans– s'instal·lés al cementiri, on hi ha enterrat Estrada, i que l'Ajuntament es fes càrrec d'un trasllat que ha pujat 105.000 euros, que ha subvencionat la Diputació de Barcelona.

La majoria són de pedra –una d'elles de pedra de Monistrol– i són obres que al seu dia van guanyar algunes de les biennals que fa anys organitzava Fèlix Estrada, “un emprenedor que, entre d'altres, és conegut per ser el fundador de Mobles la Fàbrica”. Ahir, Vancells assegurava que, per la tradició de picapedrers que té Monistrol, no seria descabellat “pensar en tornar a organitzar un concurs com els que feia Estrada” i fer créixer encara més una col·lecció “que suposarà un atractiu artístic afegit als naturals i gastronòmics que ja tenim”.

En aquesta línia, Gustau Erill, conseller municipal de Cultura, va avançar que es dissenyaran cinc circuits per poder visitar-les i que s'adequarà la Casa de la Mestra com a centre d'interpretació. La idea és tenir-lo a punt abans de l'estiu, quan el turisme fa que el poble dobli la seva població.

Les escultures s'han col·locat dins i fora del nucli després de debatre amb experts locals, com el picapedrer Joan Sala i la restauradora Alba Morell, el millor emplaçament per a cada una.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pensament

Mor el filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona
NOVETAT EDITORIAL

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA