cultura

Vinuesa, Comalat i Amagat exposen a Les Bernardes

Vinuesa presenta avui un film sobre la immigració a partir de cançons de bressol de diferents cultures

El centre saltenc descobreix la fotografia abstracta de Comalat i les intuïcions d'Amagat

Què tenen en comú el realitzador i videoartista Ivó Vinuesa, el fotògraf Joan Comalat i el pintor Jordi Amagat? Aparentment, no comparteixen gaires coses, al marge que tots tres viuen i treballen en diferents punts de les comarques gironines. Però a partir d'aquesta setmana tots tres es troben a la casa de cultura Les Bernardes de Salt amb propostes força singulars. Són tres mostres que, segons el director de Les Bernardes, Robert Fàbregas, destaquen per “la varietat de disciplines i un equilibri entre tres artistes consagrats al territori”.

Ivó Vinuesa (Barcelona, 1975), resident a Pontós, inaugura avui (20 h) a la sala 29 m2 del centre saltenc el seu “film bressola” Bona nit, una pel·lícula de 15 minuts sobre la immigració vista des d'un punt de vista insòlit i universal: la cançó de bressol. El projecte, que va rebre una beca Agita de l'Ajuntament de Figueres, combina els enregistraments de cançons de bressol de diferents cultures amb imatges aèries enregistrades amb drons a Salt i el barri figuerenc de la Marca de l'Ham, com a espais urbans amb alts índexs d'immigració. El resultat és un retrat poètic d'aquests barris, en què es dona veu sobretot a les dones i mares, “que sovint no tenen visibilitat i són les autèntiques protagonistes d'aquesta història”. El film d'Ivó Vinuesa es podrà veure a Les Bernardes fins al 31 de maig.

D'altra banda, el fotògraf Joan Comalat (Girona, 1953), amb una llarga trajectòria professional en el món de la premsa, inaugura demà (19.30 h) a la sala Bernardes Photo, coordinada per Martí Artalejo, l'exposició Fotogramies, en la qual recupera una tècnica amb la qual va experimentar i va fer algunes exposicions ara fa quaranta anys, seguint els passos de pioners com ara Man Ray. “Amb una ampliadora antiga i una llum vermella, tal com es revelaven abans les fotos, he fet aquest treball analògic sense carret que dóna com a resultat imatges inexistents, a partir d'objectes banals que m'he trobat pel carrer”, explica Comalat sobre els seus fotogrames, que transporten l'espectador a “un món abstracte, suggeridor, misteriós i còsmic”. L'exposició Fotogramies es pot visitar fins al 30 de juny.

Jordi Amagat (les Planes d'Hostoles, 1956) inaugurarà divendres a la sala Sant Jordi del primer pis (20 h) l'exposició Intuïcions i metamorfosis –fins al 30 de juny– en la qual dóna pistes sobre el seu procés de treball, les seves influències i les intuïcions que s'han transformat en les seves obres. Segons els comissaris de la mostra, Laura Cornejo i Pere Parramon, Amagat és deutor del manierisme, “una manera fantasiosa, lliure, imaginativa” sorgida a final del segle XVI del rigor renaixentista. L'exposició mostra com Amagat, marcat també per “molts altres moments de l'art, sobretot del segle XX”, ha cercat al llarg de la seva trajectòria una manera pròpia de captar i modificar la realitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà els centenaris d’Oriol Bohigas i Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA
Crítica

Tradició, patrimoni i nova creació

art

El FAD es converteix en la Federació FAD

barcelona
PREMIS LITERARIS

Més de 90 originals aspiren al 57è Premi Bertrana de novel·la

Girona