cultura

Els abrics de l'art rupestre d'Ulldecona tenen entre 8.000 i 5.000 anys

Els primers mostrejos que s'han dut a terme a les pintures rupestres d'Ulldecona indiquen que tenen una antiguitat d'entre 8.000 i 5.000 anys, segons ha informat l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). El mostreig forma part del projecte Els mitjans de comunicació gràfica entre les societats postpaleolítiques a Catalunya, que impulsa l'institut des de fa tres anys per conèixer el paisatge d'aquella època i la cronologia de les pintures, i efectuar una diagnosi sobre la seva conservació.

El mostreig previ s'ha fet als suports dels abrics dels Cossis i Margalló. És un primer estudi per verificar l'existència d'oxalats (residus de microorganismes) sobre els suports dels abrics, en cavitats sense pintures, per conèixer-ne la data de formació i dels recobriments rocosos que van servir de bases a les pintures. Un avenç dels primers resultats obtinguts va ser presentat al juny en el congrés internacional d'art rupestre, que va organitzar el servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat. El dels Cossis és un abric ampli que es va formar en el mateix moment que la resta de cavitats amb pintures i va experimentar els efectes erosius i reconstructors que el conjunt pintat, així com l'embrutament amb grafits recents. D'una de les primeres mostres analitzades, registrada com a Cossis 3, se n'ha obtingut una cronologia d'entre 6.336 i 6.068 anys d'antiguitat. D'una segona mostra, Cossis 4, se n'ha obtingut una cronologia d'entre 8.235 i 7.911 anys d'antiguitat.

La tercera mostra analitzada és de l'abric del Margalló, que està a uns 150 m dels Cossis. S'hi van recollir dues mostres, però només se n'ha analitzat una. El resultat ha estat d'una antiguitat d'entre 5.788 i 5.639 anys. A finals del 2008 es va fer una altra recollida de mostres de suport als abrics rupestres coneguts com Ermites I, II, IV, V, VII i VIII. Ara s'estudiaran per conèixer la seva microestratigrafia i les seves característiques estructurals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona