Cultura

Sensible i simfònic

Cris Juanico resumeix 30 anys de carrera en el disc ‘Altament sensible’, gravat amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears

El 17 de gener passat, Cris Juanico va protagonitzar al Teatre Principal de Maó el concert de la Diada del Poble de Menorca, juntament amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, més guitarra elèctrica, baix, bateria, violí i dues coristes. En total, mig centenar de músics a l’escenari, per donar una nova dimensió a algunes de les cançons més estimades de Juanico, tant amb Ja T’ho Diré com en solitari, per “intentar resumir 30 anys de carrera”. Prèviament van tenir lloc tres dies d’assajos a Mallorca, del 12 al 14 de gener, durant els quals es va gravar el disc Altament sensible (Aumon-RGB Suports, 2022). Actualment, aquest disc s’està presentant a diferents localitats de les illes Balears amb la mateixa orquestra –ahir van ser a Cala Millor i el dia 5 de novembre visitaran Artà–, mentre Juanico continua amb els concerts del seu recent EP M’enroca, ara reeditat en format de CD, només a la venda als concerts, amb cinc cançons més provinents de la gira Salpols a ca nostra, amb actuacions fetes pels músics des dels respectius domicilis durant el confinament.

Entre aquestes actuacions de petit format, destaca el concert de Fires de Girona que Cris Juanico oferirà demà diumenge a la sala Yeah! (19 h), gairebé una tradició més de la festa major gironina, ja que el cantant de Ciutadella va començar a oferir aquests concerts de Fires fa uns deu anys, amb diferents formats –amb Menaix a Truà, el seu propi trio o les Dues pedres amb Joan Solà-Morales– i en diversos locals de la ciutat, amb el parèntesi forçós dels últims dos anys per la pandèmia. En aquest concert, Juanico (veu, guitarra elèctrica i pedals) estarà acompanyat pel contrabaix de Solà-Morales, antic membre d’Umpah-pah, i el violí elèctric de Blanca Coll. Cris Juanico té una vinculació important amb Girona, ja que hi va viure durant onze anys, entre el 1991 i el 2002, coincidint amb l’etapa de Ja T’ho Diré. “Tinc un record especial de quan estàvem gravant És blau es fester als estudis Aurha d’Esplugues de Llobregat, i a la nit, quan tornàvem a Girona, anàvem a les barraques de la Copa, que llavors estaven sota la via del tren i eren realment barraques de pirata, no els contenidors uniformats que són ara. Enyoro anar a fer una copa a les barraques amb les mans fredes, tot i que ara, amb les temperatures tan altes d’aquesta tardor atípica, ja no és el mateix”, recorda Juanico. Ja T’ho Diré va actuar en un parell d’ocasions a les Fires de Girona: el 6 d’octubre del 1993 al pavelló de Fontajau, amb Los Manolos, i l’1 de novembre del 1997 a l’envelat de la Copa, on va oferir el primer concert de presentació del disc Un ram de locura.

D’aquest disc del 1997, Cris Juanico ha recuperat Sal i dolçura, Enmig del desert i La mar, per a Altament sensible, on també hi ha noves lectures simfòniques d’altres clàssics de Ja T’ho Diré com ara Si véns i Així i tot, juntament amb cançons de la seva obra com a solista, des del seu debut amb Memòria (2004), representat per Na Cecília, fins als més recents F(a)usta (2015) i Viu (2019), que sumen cinc temes en el nou treball. L’any vinent, Cris Juanico té previst presentar Altament sensible en directe a Catalunya amb l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya Juvenil, formada per músics de 16 a 22 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.