cultura

Ulldecona recuperarà l'antic hospital per posar-hi l'arxiu municipal

El consistori disposa d'un fons de 540 caixes amb documents històrics des del segle XV

Fa tres anys que van iniciar el procés de digitalització

A Ulldecona continuen sense entendre per què l'arxiu comarcal del Montsià es va instal·lar finalment a Amposta i no al seu municipi, on hi ha un important fons documental que arrenca del segle XV i que inclou des de llibres de receptoria fins a actes municipals.“Crec que es van equivocar fent una interpretació de la llei no ajustada a la realitat. La llei no diu en cap moment que els arxius comarcals hagin d'estar a la capital de la comarca”, manifestava l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura (PSC).

Tot i que el consistori ja té assimilat que Amposta s'ha quedat amb l'arxiu comarcal, pel poble alguns encara fan la broma que a Amposta tenen l'edifici però que Ulldecona s'ha quedat els papers. Uns papers que fins ara estan dipositats majoritàriament a les golfes de l'ajuntament, en unes condicions que no són les idònies ni per a la conservació ni per a la difusió. Per això, l'equip de govern municipal, que fa dos anys ja va contractar un arxiver, ara ha posat fil a l'agulla per construir un arxiu municipal digne. En l'últim ple van aprovar-ne el projecte constructiu i les previsions són que les obres puguen començar durant el primer semestre del 2011.

El nou arxiu es construirà al solar de l'antic hospital, just a l'entrada del poble i a pocs metres de l'ajuntament. Serà un edifici de tres plantes, que disposarà d'una superfície total de 1.190 metres quadrats. La primera i segona planta seran les de l'arxiu, que disposarà també d'una sala de consulta a l'antiga capella gòtica que hi havia dins l'hospital; mentre que la tercera planta serà hotel d'entitats. La inversió puja a 1.250.000 euros i el projecte té una subvenció del PUOSC i també una ajuda de la llei de barris.

Digitalització

Des de fa tres anys s'està duent a terme el procés de digitalització de tot l'arxiu i ja porten unes 200 caixes.

Entre els documents que s'han digitalitzat cal destacar El llibre de privilegis, la joia de la corona de l'arxiu ulldeconenc, restaurada fa uns anys. Es tracta d'un manuscrit jurídic del segle XV que recull els drets i deures de la vila i en el qual s'inclou la primera Carta Pobla del 1222. A part, també s'estan digitalitzant els protocols notarials que són a l'Arxiu Provincial de Tarragona.

LA XIFRA

540
caixes
són les que integren el fons històric d'Ulldecona, que inclou documents del segle XV al XX.

LA DATA

2011
Durant
el primer semestre d'aquest any es preveu que comencen les obres de construcció del nou arxiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.