cultura

Crítica

teatre

Cossos flotants

Més enllà de qualsevol especialització teatral, potser estaríem d'acord en l'existència d'una llei ben simple que dividís la totalitat dels espectacles en dos grups essencials: els que cal veure i els que són prescindibles. I el que cal veure, sí o sí, en aquest Grec 2012, és El principi d'Arquimedes de Josep Maria Miró i Coromina.

Per què? Doncs perquè la sensibilitat i la perícia dramàtica d'aquest text formidable obre la mirada i amplia la ciència del coneixement d'un mateix. Miró planteja situacions ètiques i morals que desafien a provar-se i reflexionar sense concessions; més enllà de qualsevol pedagogia simple i moralista, s'hi percep el compromís social de reflectir el vaivé egoista de l'enorme complexitat humana. En aquest tractat metafòric i social sobre els cossos flotants, l'espectador queda atrapat pel dilema d'haver de posar-se en la pell de quatre personatges que, en realitat, davant de la sospita constant, la pròpia desconfiança i la por, no saben realment què fer. Comproveu-ho i respireu el silenci tallant i angoixós que crea en el públic l'efecte d'aquest encontre dramàtic inquietant.

De la posada en escena m'agrada tot, la seva intel·ligència senzilla i resolutiva, el seu temps no lineal i fragmentat de les escenes que van omplint els buits i la tensió de l'espectador, que es veu obligat a anar col·locant les peces d'aquest malson aterrador ple d'insinuacions atroces i paranoiques. Un joc dramàtic excel·lent, com la il·luminació suggeridora i l'escenografia, i com el meravellós quadre actoral, que omple de veracitat i vida aquesta malaltissa psicosi social. Admirable Albert Ausellé, que desplega subtilesa i bel d'un personatge extraordinari. Només una pega: per què mai deixem de sentir una total empatia pel personatge (Jordi) que es posa en qüestió? No li falta, potser, un punt més de foscor i ambigüitat? Sens dubte, un dels grans espectacles del Grec. Excepcional.

El principi d'Arquimedes
Autor i director: Josep Maria Miró. Intèrprets: Albert Ausellé, Roser Batalla, Rubén de Eguia, Santi Ricard
Dijous, 5 de juliol. Beckett. Grec


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSIC

L’encanteri ‘pop’ de Lana del Rey triomfa al Primavera Sound

BARCELONA
COMUNICACIÓ

El lleidatà Lluís s’imposa per sorpresa en la final del concurs ‘Eufòria’

BARCELONA
Ester Boquera Diago
Directora de ‘Les publicacions de la Generalitat de Catalunya, 1931-1939

“La Generalitat republicana va editar quasi 90 títols a l’any”

Banyoles
art / música

Més de 40 artistes de diferents disciplines, al Wart Project 24

sant jordi desvalls
música

Joanjo Bosk reprèn la línia poètica amb ‘Cançó de repòs’, de Leveroni

figueres
Cultura

Margot Benacerraf, figura històrica del cinema veneçolà

música

El grup tarragoní Stromboli Jazz Band, en un festival de ‘dixieland’ a Portugal

tarragona
Cultura

La Patum Infantil omple de balls i salts la plaça de Sant Pere

Berga

L’Escola de Teatre La Diana estrena ‘Un Dios salvaje’ a El Canal

Salt