cultura

Una nova ruta turística pel call jueu de Valls

La urbanització de la zona ha disposat d'una inversió de 500.000 euros

Valls disposa d'una nova ruta turística guiada pel call jueu que consta de 20 panells informatius instal·lats als carrers de l'antic nucli medieval que va ser ocupat per la comunitat hebrea entre els segles XIII i XV. Els panells permeten conèixer la història, els habitants i els costums de la comunitat que va residir a l'antiga Vilaclosa de Valls en els actuals carrers dels Jueus i del Call.

La presència jueva a Valls està documentada des de 1277. La presència hebrea a la ciutat va ser força important i la comunitat va ser prou nombrosa i influent per formar l'Aljama de Valls, un organisme jurídic i organitzatiu del qual depenien altres comunitats jueves més petites com ara les dels municipis propers de Vallmoll i Vila-rodona, entre d'altres.

La ruta que ressegueix la traça urbana medieval original permet fer un recorregut per aquesta part del Barri Antic tot coneixent l'antic emplaçament de centres de reunió i de servei hebreus com ara la sinagoga, l'antic Estudi, la carnisseria pública..., els noms i professions d'alguns dels seus habitants, així com costums com ara l'alimentació, la religió i el ritu funerari.

La Ruta pel Call Jueu de Valls esdevé l'element final del procés de millora dels carrers d'aquesta zona del Barri Antic en la qual l'Ajuntament ha invertit més de 500.000 euros, amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea. L'actuació ha suposat la millora del clavegueram, l'enllumenat, la xarxa d'aigua i del ferm, i la instal·lació de nou mobiliari urbà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia