Economia

Can Castelló farà arribar els seus xuixos a l’Estat espanyol i al sud de França

Al seu obrador hi treballen sis persones i produeixen 1.800 xuixos cada dia

Elabora aquests dolços artesanals però congelats per vendre fora de Girona

La pastisseria Can Castelló de Girona està en procés de creixement. Farà arribar els seus xuixos a Andalusia, la zona de llevant i la zona centre de l’Estat espanyol i obre també mercat a Lleida, ja que és l’única demarcació catalana on encara no ven. A més, Can Castelló ja ha començat a comercialitzar xuixos elaborats de forma artesanal però congelats a altres països com ara el Regne Unit (al restaurant del xef Paco Pérez a Manchester) o a un establiment de Berlín (Alemanya). I estan en converses per comercialitzar-los al sud de França. En aquests moments, Castelló elabora uns 1.800 xuixos cada dia i d’aquí a pocs dies preveu arribar als 2.000 diaris “perquè tindrem dos distribuïdors més a Barcelona”.

Després d’elaborar els xuixos en un espai compartit, Julià Castelló i Pilar Campos, fa un parell d’anys, van obrir un obrador a Girona, l’únic al món que es dedica a l’elaboració exclusiva de xuixos. En aquest obrador, actualment hi treballen sis persones, però el copropietari de l’empresa, Julià Castelló, no descarta haver-ne de contractar almenys una més. L’obrador està situat a la zona de l’Eixample de Girona, en unes instal·lacions de 120 m².

El fabricant de xuixos ven el seu producte a pastisseries, fleques i altres establiments d’alimentació, però també als restauradors ja que “després de dos anys d’investigació” n’han preparat de cinquena gamma, totalment acabats i congelats. Aquest fet permet als restauradors i botiguers poder-los servir directament descongelant-los prèviament o amb una mínima regeneració. “Els oferim un producte totalment acabat i congelat a punt per servir, però si ho consideren oportú poden donar-li una mínima regeneració passant-lo pel forn, grill, paella o a la brasa”, afirma Castelló.

Actualment, no disposen d’una botiga física de venda, però a través del seu web, www.xuixocastello.com, indiquen on es poden comprar els seus xuixos.

Julià Castelló va demanar als gironins “pedagogia” per reconèixer un xuixo ben elaborat i distingir-lo dels industrials. Segons l’empresari, la intrusió dels dolços industrials ha fet que el producte es devalués perquè aquests no oferien la qualitat dels originals. De fet, Castelló va explicar que la massa del xuixo és “molt difícil de fer i molt delicada” ja que s’assembla molt a una pasta de full, però porta llevat i això fa que es trenqui molt sovint. Per aquest motiu els industrials utilitzen un altre tipus de pasta i hi injecten la crema. En el cas de Castelló, ells han apostat per mantenir “pràcticament” la mateixa recepta durant 120 anys.

LA FRASE

Hem recorregut a tècniques de congelació molt ràpides per aconseguir producte de cinquena gamma
Julià Castelló Propietari de Can Castelló

LA XIFRA

3.000
xuixos cada dia
calcula Castelló que es poden fer cada dia a l’obrador que tenen a Girona.

Nous gustos i un “minixuixo”

Els xuixos de Can Castelló inclouen una àmplia gamma de gustos: torró de xixona –un dels que s’han incorporat recentment–, el tradicional de crema, crema de ratafia, xocolata, poma i cheesecake (pastís de formatge) amb melmelada de gerds, entre d’altres.

L’empresari vol continuar posant al dia la recepta centenària amb nous gustos: un xuixo de pastís de llimona amb merenga (seguint la recepta del lemon pie) o el de cafè.

El xuixo estàndard de Can Castelló té un pes d’uns 50 grams, però des de fa uns mesos també n’elabora de petit format. En aquest cas, els minixuixos pesen prop de 25 grams i són de gustos de crema, de xocolata i de ratafia. El motiu que els ha portat a crear aquesta nova mida és per als serveis de càtering, principalment. “És la nostra aposta actual, creiem que donarà molt joc i considerem que és ideal per a càterings, brunch o coffee break”, afirma Julià Castelló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia