Economia

JAUME GAY

PRESIDENT DE LA UNIÓ DE MADUIXAIRES DE CALELLA, UMAC

“Cada cop costa més viure de la maduixa”

La temporada ha estat bona tot i avançar-se i coincidir amb les vacances de Setmana Santa, quan cauen les vendes

Els pagesos s'espavilen a fer-ne tot l'any combinant altres varietats

L'aparició d'un mosquit que ataca la fruita vermella n'alerta els productors

TA tocar del magatzem de la Unió de Maduixaires de Calella, la UMAC, es veuen les maduixeres que cultiva Jaume Gay, un dels pocs pagesos que es dedica exclusivament a fer maduixes.

Una bona temporada que s'ha avançat. Satisfets?
Sí, els mesos més forts de maduixa se'ns ha avançat uns quinze dies. Ens va agafar la Setmana Santa pel mig, amb dies de festa, que sempre ens fa minvar els preus. Tot i així, estem satisfets de la quantitat i la producció i sort en tenim del mercat local per defensar-nos de la competència.
Quan pugen les maduixes de Huelva s'inunda el mercat. Com se sobreviu?
Alguns sectors comencen a mig gener a enviar maduixes perquè des del Marroc també comencen a pujar. Mentre ells exporten aquests mesos, cap problema, però quan a França ja en comencen a tenir i no els les accepten és aleshores quan tot es col·lapse i es queda aquí.
La solució és el mercat local. Les fires hi ajuden?
Com que som pocs, els que aguantem ho podem distribuir bé a mercats i petites fruiteries i també acabem sent un producte de fira, per què no. No podem anar a grans distribuïdors.
De quina producció estem parlant?
Entre els maduixaires que som a la UMAC, entre 40 i 50 tones a l'any. La major part, però, es concentra els tres mesos d'abril, maig i juny, quan hi ha el punt fort a la zona que es reparteix entre Sant Iscle, Sant Cebrià, Sant Pol, Calella i Pineda. Res, però, amb el que havia estat fa vint anys, quan només aquí es movien 2 milions de quilos de maduixes.
La davallada s'atribueix únicament a la competència?
Al camp hi falta gent jove i que els consumidors es creguin que el millor està a tocar de casa. Aquí es mira molt que el menjar surti barat. Els francesos ho tenen clar, això, primer compren el que fan ells. La desaparició de la varietat que ens distingia, la Pájaro també s'ha notat, però es limitava a tres mesos. Es va anar degenerant i es va apostar per allargar-ne la producció amb d'altres varietats.
I això explica que ara hi hagi maduixes del Maresme tot l'any?
Sí, ara tenim l'Albion, la Monterey i la Sabrina, que ens van produint i ens permeten collir maduixes a final d'any, quan al mercat no n'hi ha, tot i que la maduixa és un producte d'arreu del món i se n'exporta de tota arreu.
I tot i ser del Maresme, n'hi ha de més i menys gustoses.
Com tota planta, té els seus processos. Pots trobar setmanes que siguin més dolces o menys, però com tota la fruita, està pensada perquè al comprador li pugui aguantar uns dies. Amb la Pájaro ens passava que s'havia de menjar ràpidament perquè no aguantava i ho perdies tot. Aquestes varietats més resistents també poden ser menys gustoses.
I resisteixen millor les plagues? O la lluita continua?
Són més resistents. Abans, amb els canvis de temps de la primavera patíem pel míldiu i la famosa taca negra. Ara però, ens ha arribat un mosquit del Japó que ataca els fruits vermells i pessiga la maduixa, que, primer, no es veu, però explota. Per ara no hi ha un depredador ni manera de combatre'l, tot i que s'hi està treballant perquè és un problema que preocupa a tot Europa.
Cada cop sou menys vivint de la maduixa. El futur?
Cada cop costa més. Ara mateix vivint exclusivament de la maduixa som cinc a tota la zona. Ara n'hi ha que han acabat posant pèsols en els mateixos terrenys i hivernacles i s'estan movent més quilos i tot. El futur? complicat, però anirem fent amb el mercat local i com a reducte de fira.
I la tradició maduixaire d'on ve?
Fa 40 anys es va crear la UMAC però ja hi havia maduixaires a Calella. Van ser els primers de produir maduixes i, després, es va anar ensenyant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona