Economia

Pagesia

La cooperativa d’Artesa i Borges aposten pel festuc

El grup assessorarà en el conreu i comercialitzarà la collita de la cooperativa, que plantarà fins a 80 hectàrees de pistatxers

Borges vol disposar de fins a 500 hectàrees de festuc a la zona del canal Segarra-Garrigues

La Cooperativa d’Artesa de Segre i Borges Agricultural & Industrial Nuts van signar ahir un conveni de cooperació vertical en el marc del Projecte Pistatxo. Borges es compromet a assessorar els socis de la cooperativa en el cultiu d’aquesta fruita seca. Els 500 socis de la cooperatives es reparteixen per la Noguera, el Pallars Jussà, l a Segarra i l’Alt Urgell.

La cooperativa s’ha compromès a plantar entre 70 i 80 hectàrees de festucs, que se sumarien a les prop de 133 que també estan compromeses per Borges al Mas Colom de Tàrrega, des de fa dos anys. Borges aconsellarà i orientarà en el disseny de la plantació, la preparació del sòl, els sistemes de reg, la fertilització, orientació i varietats a incorporar, guiarà els pagesos sobre les tasques anuals a dur a terme a la plantació i garantirà la comercialització de la collita.

En aquests moments, el pistatxo es paga a 8 euros el quilo i se’n volen produir entre 2.000 i 2.400 quilos per hectàrea. El festuc és un arbre que no comença a donar fruits fins als 5 anys de la seva plantació i el seu màxim potencial de producció se situa en la dècada de vida. El cultiu s’adapta molt bé al clima de la zona del Segarra-Garrigues, i Borges vol disposar de 500 hectàrees de festucs a l’àrea del canal.

La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ha assistit a la signatura i Josep Pont li ha demanat més facilitats per fer arribar l’aigua del canal i per solucionar les ZEPA. Al seu torn, la consellera Serret ha destacat l’acord com una proposta que genera confiança per acompanyar les inversions que han de fer els pagesos. Així mateix, ha mostrat satisfacció pel fet que el pistatxo ajudarà a diversificar i incorporar innovació i transferència de tecnologia al sector, i contribuirà al “relleu generacional i a aconseguir unes rendes dignes”.

D’altra banda, la Cooperativa d’Artesa té noves fites com ara la producció de porc ecològic, que pretén consolidar gràcies a la signatura d’un conveni que en garanteixi la comercialització. El gerent, Josep Soldevila, destaca la “rapidesa i bona entesa” amb Borges, que els permetrà diversificar.

LES XIFRES

8
euros el quilo
és el preu dels festucs. Els principals productors són Califòrnia i l’Iran.
10
anys
és el què tarda un pistatxer a assolir el màxim potencial productiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona