L'AMAC fa seves les candidatures d'Ascó i Yebra en una assemblea previsible

L'associació nuclear haurà de revocar primer l'acord que l'ha mantingut oficialment fora del procés

Era una assemblea per molts esperada, marcada en el calendari del procés de selecció d'una seu per a l'MTC, tenint en compte que el lobby de municipis nuclears havia jurat silenci fins avui. Fins i tot l'AMAC havia anunciat que si algun candidat es postulava abans, no rebria el seu suport. Però finalment, per una qüestió de temps –el termini per presentar candidatures s'acaba dissabte que ve–, l'AMAC mateix ha anat fent reunions amb els ajuntaments en totes les zones nuclears per constatar que els canvis introduïts per l'Estat en l'assignació de fons d'Enresa –els diners que cobren els municipis en concepte dels residus nuclears– satisfà els alcaldes i, com tampoc no podia ser d'una altra manera, té dues candidatures amanides, a punt per ser presentades davant del Ministeri d'Indústria. També per una qüestió de terminis i de no haver de córrer a darrera hora, els dos candidats, Ascó i Yebra, han convocat els seus respectius plens abans de l'assemblea d'avui, a la qual s'arribarà amb els deures fets, amb l'única necessitat d'escenificar un consens per alguns discutible.

I és que si bé en una assemblea que es va fer el 2006 a Saragossa, com recorda l'alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim, es va acordar per unanimitat donar suport als futurs candidats a acollir l'MTC, ara «no és el mateix que el demani el veí que un poble d'una altra zona nuclear llunyana». «Si l'haguéssim volgut a prop, l'hauríem demanat nosaltres», constata Carim. L'Ajuntament de Vinebre ja ha acordat que, si se li demana una posició institucional sobre l'MTC –es va especular que l'AMAC podria promoure mocions favorables al magatzem–, convocarà una consulta popular, mentre que, segons els anticementiri, l'Ajuntament de la Torre de l'Espanyol té previst aprovar la moció de rebuig a l'MTC que fins ara no havien avalat els pobles de l'entorn més immediat d'Ascó.

Ascó i el tren

L'interrogant és fins a quin punt els alcaldes de la zona d'Ascó que no estiguin d'acord amb el pas endavant de l'equip de govern liderat per Rafel Vidal, així com els de la zona de Zorita contraris a la candidatura de Yebra, intentaran avui aixecar la veu en una sessió que, d'entrada, no preveu cap votació, segons fonts oficials de l'AMAC. L'AMAC, com molts dels municipis que l'integren, no està d'acord amb les bases del procés establertes per l'Estat, sense un gran debat previ a favor del consens que no s'ha produït, però, arribats a aquest punt, el que farà avui serà avalar els seus dos candidats i passar la patata calenta a la comissió interministerial que ha d'escollir la seu d'aquí a tres mesos. Naturalment, l'AMAC nega que el seu predilecte, i el d'Enresa, sigui Ascó, com han assenyalat els opositors a l'MTC a Catalunya. Sobre això, ahir el secretari d'estat d'Energia, Pedro Marín, va dir que no influirà «necessàriament» el fet que Ascó tingui ferrocarril i Yebra, no, perquè en tot cas hi hauria «temps per fer una infraestructura addicional».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona