Economia

David venç Goliat a Sant Joan Despí

Un centenar de veïns del municipi aconsegueixen esmorteir pujades del lloguer dels seus pisos d’entre el 70% i el 100%

Són llogaters de 94 immobles que havien de renovar el contracte d’un total de 121

David ha guanyat una batalla contra Goliat a Sant Joan Despí. Dimecres passat un grup de veïns van aconseguir una fita històrica: un pacte col·lectiu per frenar un increment desorbitat dels preus del lloguer, del 70% de mitjana, que expulsava moltes famílies dels seus habitatges per la impossibilitat d’assumir imports de 1.000 euros o més. “Som gent obrera, amb fills i moltes despeses, i sentíem que ens expulsaven”, explica Óscar Alcobendas, portaveu i veí, membre de la comissió negociadora. Els increments oscil·laven entre el 40% i el 100%, i en alguns casos es passava de pagar 600 euros mensuals a 1.200 euros. “Això no és Sarrià ni la plaça de Catalunya”, es queixa.

Els veïns del bloc del número 113 de l’avinguda Barcelona de Sant Joan Despí, amenaçats per l’increment dràstic dels lloguers, van aprovar finalment en assemblea un acord definitiu amb l’empresa Medasil Desarrollos SL, administradora de la finca, propietat del fons inversor Goldman Sachs. L’acord preveu un increment del preu del lloguer del 20%, que s’aplicarà gradualment en tres anys (5% el primer any i el segon, i 10% el tercer) per a tots els lloguers que expiren enguany (94 d’un total de 121). “Hem guanyat una batalla, però no s’ha acabat el procés, perquè hem de continuar lluitant pels contractes que acaben el 2019 i el 2020”, explica Alcobendas.

“Al gener érem un mar de plors i ara estem en risoteràpia”, sintetitza. “Sentíem que ens expulsaven. Les mares ploraven perquè no sabien on havien de matricular els seus fills i ara ens sentim satisfets i notem la nostra força”, diu el representant dels veïns. “Crec que el nostre èxit s’ha basat en tres pilars: l’organització interna, la mobilització i la negociació.”

Alcobendas explica que bona part de les 121 famílies que viuen al bloc de pisos del barri de les Planes de Sant Joan Despí són “gent obrera, famílies d’entre 30 i 45 anys”. “També hi ha algun inquilí de 50 anys i escaig, i tenim dos o tres pensionistes. En aquesta finca viuen fills, pares i avis”, detalla. “Som mecànics o treballem de caixers en un supermercat –diu–, però mai hem deixat de pagar el nostre lloguer, no hem tingut morosos.” L’esforç que fan per pagar els lloguers és considerable. “L’empresa volia que paguéssim segons la nostra renda, però ens hi vam negar. Per ser justos, el que haurien de mirar no és quant ingressem, sinó quines despeses tenim”, explica Alcobendas, que paga la guarderia de dos infants.

“Part del nostre triomf es deu a l’assessorament i a la implicació del Sindicat de Llogaters”, subratlla Alcobendas. De fet, un dels portaveus de l’entitat, que els ha donat suport i consell en tot moment pel que fa als aspectes més tècnics de la negociació i als contractes, lamentava que el 20% aconseguit pels veïns de l’avinguda Barcelona és encara prou alt. “Hem pagat la patenta, perquè un 20% és alt. Aquest augment no s’aplicarà mai als sous o a les pensions, però estem contents”, diu Alcobendas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona