Preocupació entre els pescadors d'angula del Delta pels plans de repoblació que proposa Europa

El sector és a punt de tancar la campanya amb poc més de 200 quilos capturats

La disminució de la població d'anguiles als rius europeus fa que la Comissió Europea propose incrementar el percentatge d'exemplars que es destinen a la repoblació. En aquest sentit, els pescadors d'angula del delta de l'Ebre haurien d'incrementar del 5% al 35% (com a mínim) el percentatge de captures que destinen a repoblació. «La normativa europea posarà en perill la subsistència del pescador», ha manifestat el secretari de la Confraria de Pescadors de Deltebre, Pasqual Chacón, que sosté que aquesta pesqueria no sortirà a compte al sector. En aquest sentit, Chacón recorda que els darrers anys ha disminuït molt el nombre de captures d'angula. «El descens del cabal de l'Ebre i la poca qualitat de l'aigua fan que cada campanya aconseguim menys captures», ha dit el secretari de la Confraria de Pescadors de Deltebre. Així, del miler de quilos d'angules que es capturaven al Delta anys enrere s'ha passat a poc més de 200 quilos. Aquesta és la quantitat que han pescat des del passat mes de novembre i quan queden deu dies per tancar la campanya.

«No és just que comparen els rius d'aquí amb els dels països nòrdics, per començar nosaltres només pesquem quatre mesos i mig a l'any», ha assenyalat Chacón. Per protegir l'espècie, els pescadors d'angula del Delta proposen que es faci veda als països nòrdics. «La regulació que proposa Europa no farà altra cosa que fomentar els pescadors furtius», ha alertat Chacón.

El Departament de Medi Ambient autoritza la pesca d'angula al Delta entre els mesos d'octubre i març. Amb la nova llei de pesca, aquesta pesqueria passa a dependre de la direcció general de Pesca perquè és una activitat professional. De fet, aquesta era una de les reivindicacions dels pescadors d'angula, que esperen que la direcció general de Pesca accepte canviar les dates i allargar el període de captures més enllà del 10 de març.

Es cotitza a 310 euros el quilo

El quilo d'angula es cotitza a 310 euros, de mitjana, a la llotja de la Confraria de Pescadors de Deltebre, un preu que compensa les poques captures segons els pescadors. L'any passat la crisi econòmica va provocar una significativa davallada del preu (240 euros), però aquesta campanya s'ha recuperat. La major part de les captures es destinen a l'exportació, principalment al Japó i la Xina. Al delta de l'Ebre hi ha un centenar de pescadors que es dediquen a l'angula com activitat complementària i hi ha més de 300 punts de pesca distribuïts entre les dos ribes del riu i les llacunes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona