Economia

Els hotels han fet un bon agost

Tanquen el mes amb una ocupació mitjana del 90%

A la Costa Brava sud s’ha omplert gràcies a les ofertes d’última hora

Apartaments i càmpings també han tingut bona ocupació

Un bon agost. Aquest és el resum que fa el sector turístic d’aquest mes que estem a punt de tancar. Altra cosa va ser el mes de juliol, que no va funcionar de la mateixa manera per a tothom. Els hotels van tenir, en general, una bona ocupació. En canvi, per als apartaments i càmpings, i fins i tot la restauració, el juliol va ser més fluix. És per això que el sector assegura que la temporada turística s’està reduint i assenyala que cal fer un estudi en profunditat per saber què està passant i per què turistes com ara els holandesos –usuaris dels càmpings de les comarques gironines des fa molts anys– enguany “no han vingut”, segons explica el president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra.

Ocupació del 90%

Segons dades de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona –dades obtingudes dels agremiats de les onze associacions membres de l’entitat–, els hotels tancaran l’agost amb una mitjana d’ocupació del 90%. El sector considera que aquest mes s’han complert les “expectatives” i destaquen que alguns establiments de la Costa Brava sud situats en municipis com ara Lloret de Mar i Blanes han arribat a aquests nivells d’ocupació gràcies a les ofertes d’última hora.

Segons les dades recopilades per la federació d’hostaleria, els establiments del litoral de l’Alt Empordà han tingut un 86% d’ocupació, un 91% a la zona de la Costa Brava centre i fins al 93% a la Costa Brava sud. A la resta del territori gironí l’ocupació ha estat més baixa, com és habitual en aquesta època. A Girona i rodalia ha estat del 87%, mentre que a la Selva ha estat d’un 74% i a la Garrotxa d’un 79%. Pel que fa al Pirineu gironí, els establiments del Ripollès s’han quedat al 73% i a la Cerdanya han arribat al 82% de l’ocupació.

Pel que fa a l’ocupació de setembre, el sector preveu que es concentri sobretot durant la primera quinzena, seguint la tendència de l’any passat, mentre que a Girona i rodalia s’espera que sigui més alta durant la segona quinzena. En el cas del litoral gironí, on s’espera un major nombre de reserves és a la Costa Brava centre i la Costa Brava sud, en què es pot arribar al 75% i al 80% d’ocupació, respectivament, mentre que a l’Alt Empordà es preveu que sigui del 60%. A la ciutat de Girona i rodalia es preveu una ocupació de fins al 70%. A l’interior de la comarca de la Selva i a la Garrotxa, confien poder acostar-se al 60%, mentre que al Ripollès i la Cerdanya preveuen situar-se en un 55% d’ocupació.

Apartaments i càmpings

En el cas dels apartaments turístics, els representants de l’ATA asseguren que l’agost ha estat bo–a la Costa Brava sud s’ha notat un increment d’italians–i de cara al setembre també es preveuen bones ocupacions, “tot i que cal tenir en compte també que moltes reserves arriben a darrera hora i encara és aviat per valorar-ho”, afirmen. “El juliol, en canvi, va ser un mes fluix d’ocupació, amb menys francesos i més catalans”, diuen.

En el cas dels càmpings, Gotanegra comenta que “aquest juliol ha sigut el més dolent dels últims anys” i això “és preocupant”. “És preocupant perquè ens ha agafat amb una ocupació molt baixa i una estructura molt alta”, explica Gotanegra. És per això, sempre segons el president dels càmpings gironins, que ara toca fer “una valoració per repensar i veure com són capaços de seduir la gent perquè vingui a fer les vacances al juliol als nostres càmpings”. “Hem d’analitzar i estudiar amb profunditat cap on està derivant el sector”, diu. L’agost, en canvi, és similar al de l’any passat. “És molt calcat”, comenta.

Ocupació i facturació

El gerent del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, va comentar ahir que hi ha molts hotels, sobretot de la Costa Brava centre, en què la temporada “està anant bé”. “Hem fet un juliol amb xifres superiors a les de l’any passat, durant tot l’any menys a l’abril. Hem tancat el juliol amb un 85,6% d’ocupació, un punt més respecte al 2017, que tots hem reconegut que va ser un any molt bo, i l’agost, del qual encara no tenim les dades, va bé en termes d’ocupació”, diu. Manté que a la Costa Brava centre aquest mes d’agost han aguantat molt bé els preus “i hem pogut vendre nits que han anat dels 220 als 240 euros”, segons l’hotel i la zona on està situat. I això, sempre segons el gerent, vol dir que les coses van bé, “sobretot si aconsegueixes mantenir aquests preus i tens una ocupació per sobre del 90%”.

Per a Sabrià l’èxit de la destinació “és el conjunt del consum que fa el turista a casa nostra” i, per tant, no es poden barrejar les ocupacions de tots els subsectors –càmpings, apartaments, cases rurals i hotels– en un sol barem perquè el perfil del turista de càmpings i apartaments no és igual. “El turista que té diners va a un hotel de quatre estrelles on li fan tot. Potser sí que és un estil de vida anar a càmpings, però majoritàriament és qüestió de preus quan el turista decideix passar les vacances en un càmping, un apartament o un HUT”, manté.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona