Economia

Tradicions

Els àpats Nadal a casa

Peix i pinya a dojo

Mercabarna espera vendre aquest Nadal unes 100.000 tones de producte fresc, amb especial incidència en les 6.700 de peix i marisc i les 1.000 de pinya

El preu del peix i el marisc podria arribar a baixar un pèl, com en el cas de les cloïsses i les ostres, tret de l’orada salvatge, que pujarà un 20%

De nou, protagonisme per a les fruites vermelles

Els majoristes de peix i marisc, fruites i hortalisses, i carn i aviram de Mercabarna preveuen distribuir més de 100.000 tones de producte fresc aquest Nadal, un volum lleugerament superior al de l’any passat. Pel que fa als preus, es mantindran estables, amb els increments habituals del peix i el marisc frescos pel creixement de la demanda d’aquests dies. Un dels productes que més s’encariran, a l’entorn del 20%, és l’orada salvatge, a causa de la reducció de les captures pels forts temporals al nord d’Europa. Per contra, les cloïsses i les ostres seran un 14% i un 5% més barates, respectivament. Quant a la fruita, la pinya s’encarirà enguany, després d’anys a preus molt baixos. La principal novetat aquest Nadal, segons Mercabarna, seran les minihortalisses de colors provinents del Maresme i Almeria.

El president del Gremi de Majoristes del Peix, Àngel Máñez, va explicar la setmana passada en una trobada amb la premsa que va recollir l’ACN que aquest Nadal preveuen comercialitzar 6.700 tones de producte fresc i congelat, un 2% més que l’any passat. Del total, un 85% serà producte fresc i la resta, congelat. Pel que fa als preus, Máñez va destacar que en línies generals es mantindran estables respecte a l’any passat, o fins i tot lleugerament més baixos (entre un 5% i un 9%), amb els increments habituals d’alguns productes com ara el besuc i l’orada. Del primer, va dir que el preu ha pujat tant en els últims anys que enguany es mantindrà, i que l’orada salvatge s’encarirà un 20% per la falta de captures. Per contra, l’escamarlà, la gamba llagostinera, les cloïsses i les ostres baixaran.

Máñez va recomanar als consumidors que es deixin assessorar pels seus peixaters de confiança, perquè de vegades un producte poc conegut i a un preu molt raonable pot ser una molt bona alternativa als productes més típics per aquestes dates i amb preus alts. En aquest sentit, ha destacat la qualitat i el bon preu de peixos d’apicultura com ara les orades, els llobarros, els turbots i els salmons.

Els majoristes de fruites i verdures de Mercabarna preveuen un bon Nadal i superar les 90.000 tones de producte comercialitzat, gairebé un 5% més que l’any passat. Les fruites més venudes seran, un Nadal més, la pinya –esperen comercialitzar-ne més de 1.000 tones– i el raïm blanc d’Alacant. La principal novetat d’enguany seran les minihortalisses de colors com ara les pastanagues, els cogombres, les coliflors lila i les bledes vermelles, que compartiran protagonisme amb els cirerols, més coneguts com a tomàquets cherry, molt demanats en els últims anys. Per tercer any consecutiu, les fruites vermelles seran un dels productes estel·lars. Només de gerds, la més popular de les fruites vermelles, els majoristes esperen comercialitzar-ne més de 240 tones, amb uns preus entre un 10% i un 20% més baixos. “Han vingut per quedar-se, perquè el consumidor n’ha descobert les propietats naturals i la dolçor”, hi va afegir Jaume Flores, president del Gremi de Majoristes de Fruites i Verdures de Mercabarna.

El cabrit i el xai, més cars

El sector de la carn de Mercabarna preveu distribuir aquestes festes de Nadal unes 3.500 tones de producte. Un 70% correspondran a peces de boví (vedella i bou) i la resta, sobretot a cabrit i xai. Segons va explicar Enric Capolons, representant d’aquests venedors, els preus baixaran lleugerament en el cas de la vedella i pujaran en el cas del xai i el cabrit. El representant dels venedors d’aviram, Josep Capdevila, per la seva banda, va explicar que el Nadal “és la festa major” d’aquest producte i esperen vendre’n unes 15.000 unitats (100 tones), un 5% més que l’any passat. Capdevila va recomanar als consumidors que apostin per aus criades a l’aire lliure, com els capons, la pularda, el gall d’indi de pagès i l’oca, perquè són animals que s’han criat “feliços” i tenen una carn saludable i tendra.

Pota blava
Justament, aquest cap de setmana té lloc un dels clàssics de cada Nadal, la Fira Avícola del Prat, on es poden tastar el pollastre pota blava i la carxofa Prat. La fira acaba avui.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona