La Borsa
Més valors
Economia

El preu dels pisos nous a la demarcació puja un 2,8%

L’estudi de l’Associació de Promotors destaca l’augment de vendes sobre plànol, un fet que consideren que “normalitza el mercat de la promoció”

La rehabilitació integral es concentra a Salt

El preu dels pisos d’obra nova a la demarcació va augmentar un 2,8% de mitjana durant l’any passat. Segons les dades de l’estudi anual que fa l’ Associació de Promotors de Catalunya , basat en habitatges de nova construcció, per un pis de 85 metres quadrats es paguen gairebé 270.000 euros. Respecte al 2018, a més, el preu del metre quadrat útil en els pisos ha augmentat un 8% i se situa en 3.200 euros per metre quadrat. Per altra banda, mentre que de mitjana el preu dels pisos nous va a l’alça, el de les cases s’abaixa. Així, en una casa, el metre quadrat útil no arriba als 2.500 euros i ha baixat un 13,6% en relació amb fa un any. A les comarques gironines, i segons les xifres de l’Associació de Promotors, el preu de venda mitjà d’una casa de 176 metres quadrats és de 470.723 euros, un 17% menys que fa un any. Dels 21 municipis estudiats, Castelló d’Empúries és el que registra el preu del metre quadrat útil més elevat: 6.355 euros. El segueixen Lloret de Mar (4.684 euros) i Palamós (4.009 euros). A la ciutat de Girona el preu del metre quadrat útil es paga de mitjana a 3.196 euros.

En venda, un 38,2%

El nombre de promocions immobiliàries que hi havia el 2019 a les comarques gironines era de 170, una xifra que representa un 17% del total de les promocions estudiades a Catalunya, que s’acosta a les mil promocions. El percentatge d’habitatges que quedaven per vendre és del 38,2% sobre un total de 2.197 habitatges existents en les promocions de la demarcació. Quant a la ciutat de Girona, de les 18 promocions del 2019, que representen 203 habitatges (192 pisos i 11 cases), un 49,4% quedaven per vendre. El president de l’Associació de Promotors de Catalunya, Lluís Marsà, va fer una valoració positiva d’aquestes xifres: sis de cada deu habitatges que es construeixen de nou s’han venut sobre plànol. Lluís Marsà va remarcar que el sector té “solidesa” i que el mercat “es normalitza”, si bé en part també és degut al fet que ara, abans de finançar qualsevol promoció, els bancs demanen com a garantia que “s’hagin fet un 30% de prevendes”, va matisar el president dels promotors.

L’estudi també assenyala la importància que té la rehabilitació integral d’habitatges en el sector. Així, de totes les promocions que l’any passat van entrar al mercat, un 94,6% corresponien a habitatges que s’han aixecat des de zero. Només un 5,4% corresponen a rehabilitacions integrals. Lluís Marsà va destacar que, a la demarcació, es concentren al municipi de Salt, que registra 34 dels 45 habitatges registrats.

Estabilitat dels preus

Els promotors van destacar que s’està incrementant l’oferta en els municipis, cosa que és una “bona notícia” ja que crea “riquesa a tot el territori”, va subratllar Marsà. L’estabilitat del preu del metre quadrat útil a Girona, que s’ha mantingut invariable, els fa pensar que els preus tendiran a estabilitzar-se. Amb tot, si bé el preu s’ha mantingut, s’ha reduït la superfície dels habitatges. Així, mentre que el 2018 els pisos construïts a la ciutat de Girona feien 99,9 metres quadrats i costaven uns 300.000 euros, l’any passat es pagaven 265.000 euros per un pis que no arribava als 85 metres quadrats. El president del Gremi de Promotors de Girona, Josep Maria Coll, va argumentar-ho dient que “l’oferta creix i es diversifica, perquè també es construeix a més zones de la ciutat”. Així, per Coll, “aquestes noves promocions, amb pisos més petits, fan que l’estudi reculli aquesta baixada tant de superfície com del preu mitjà dels habitatges”.

L’estudi també fa èmfasi en les característiques dels habitatges: un 65,9% disposen de calefacció; un 32,4%, d’aire condicionat, un 32,4%, d’armaris encastats, i un 25,3%, de parquet.

LES FRASES

La venda sobre plànol vol dir que el mercat es normalitza
Lluís Marsà
president de l’associació de promotors de catalunya
L’oferta creix i es diversifica perquè també es construeix a més zones de la ciutat
Josep Maria Coll
pres. gremi de promotors de girona

Incentivar el mercat de lloguer amb ajuts

Els promotors van destacar la necessitat del mercat de lloguer i d’apropar-se a un model europeu. Amb tot, van reclamar més seguretat jurídica. En aquest sentit, consideren que el decret que el govern va aprovar a finals de l’any passat sobre mesures urgents d’accés a l’habitatge “dificulta” les coses als promotors que volen construir blocs de pisos per destinar-los a lloguer. El president de l’Associació de Promotors de Catalunya, Lluís Marsà, va recordar que davant casos de situació d’emergència en l’àmbit de l’habitatge s’han d’oferir lloguers socials, “però ningú complementarà la part que es deixi de cobrar”. Va recordar el cas de països com França o Alemanya on el govern destina recursos a cobrir la diferència al propietari, mentre que a l’Estat espanyol “el problema es traspassa als privats”. Sobre la repercussió que per al sector pot tenir el nou pla urbanístic de la Costa Brava, l’Associació de Promotors està amatent. “L’activitat promotora requereix seguretat jurídica, i moratòries com les que es van aplicar poden fer-la disminuir”, va concloure el president del gremi a Girona, Josep Maria Coll.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La facturació del comerç urbà, en mínims històrics

girona

Escassetat de peix de proximitat al mercat

girona

L’Íbex-35 cau un 3% en la primera sessió del segon trimestre

barcelona

La crisi del coronavirus deixa a l’atur temporal més del 16% de la població ocupada a finals d’any

Barcelona

L’euríbor repunta al març, però es manté en negatiu

barcelona

Paquet de mesures de Caixa d’Enginyers per afrontar l’estat d’alarma

barcelona

Arrenca la campanya de la Renda

barcelona

Auxili a inquilins, treballadors de la llar i empleats temporals

madrid

Els autònoms troben curta la moratòria

Barcelona