Economia

Catalunya: més proporció de dones directives

El Principat supera la mitjana de la UE en presència femenina en llocs de decisió

Els càrrecs vinculats a la tecnologia encara són un tema pendent

Les expertes fan una crida a no baixar la guàrdia

Catalunya se situa actualment per sobre de la mitjana europea pel que fa a la presència femenina en llocs de direcció empresarial. Segons un informe publicat per la consultora internacional de serveis professionals Grant Thornton, el Principat ha escalat en l’últim any tres punts en el percentatge de dones amb càrrecs directius, fins a un 32%, i queda per damunt del 30% de mitjana que hi ha al conjunt de la UE. L’informe, que enguany arriba a la setzena edició, també revela que nou de cada deu companyies ja tenen almenys una dona amb càrrec de responsabilitat en els seus equips gestors.

Més feina caldrà fer si atenem a la proporció de dones amb posicions màximes, com ara conselleres delegades, en què el percentatge del pes de les dones es redueix fins al 24%, això sí, en línia amb la mitjana de l’Estat, on és del 25%, però per sobre de la mitjana europea (19%) i de la global (20%).

Segons l’estudi, les empreses catalanes “continuen avançant en diversitat de gènere” i, per territoris a l’Estat, només Madrid, amb un 38% de dones amb poder a les empreses, supera Catalunya en aquesta magnitud.

En opinió de Gemma Soligó, sòcia de Grant Thornton, “les organitzacions catalanes estan posant en marxa plans per incrementar el lideratge femení en les seves jerarquies, per bé que serà clau no relaxar-se i consolidar cultures corporatives més diverses i inclusives en què la dona se senti segura per desenvolupar-se”.

El Women in Business és un informe veterà sobre diversitat que es fa a partir de gairebé 5.000 entrevistes i enquestes realitzades a alts executius d’arreu del planeta, 400 dels quals a l’Estat.

Una dada rellevant de l’informe indica que la direcció de recursos humans és, dins de l’àrea de la direcció empresarial, el segment on a Catalunya es troba la màxima presència femenina, amb un percentatge que s’acosta a la paritat, un 40%. A una certa distància hi ha els càrrecs de direcció financera (27%) i la direcció de màrqueting, amb un 20% de dones.

Molta menys presència de dones hi ha en els llocs de decisió de caire tecnològic, ja que només se n’hi troben en un 16% del total de les empreses enquestades. En aquest sentit, “seria desitjable un percentatge més gran en direccions relacionades amb la tecnologia i la innovació”, assegura Isabel Perea, sòcia de Grant Thorton. En opinió de Perea, és important refermar l’aposta perquè les dones cursin carreres de les anomenades STEM (sigla en anglès de les disciplines ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), per bé que “és bo” veure més dones en finances, operacions, vendes i direccions comercials, ja que, segons la sòcia de la consultora, “són llocs des dels quals es pot ascendir cap a càrrecs de més responsabilitat dins de les companyies”.

LA XIFRA

40
per cent
és el pes de la presència femenina dins de l’àrea de recursos humans de les empreses catalanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Neix una plataforma veïnal que reclama reduir el turisme a Girona

GIRONA
SANT PERE PESCADOR

El càmping gironí Las Dunas, premiat als ACSI Awards 2024

GIRONA

La Copa Amèrica, impuls a l’economia local

GIRONA

Les exportacions a la demarcació creixen un 87% en deu anys

GIRONA

Tesla, entre la promesa i la pràctica

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
FIGUERES

Uns 800 inscrits a la Fira TreballemGI, que ofereix més de 200 llocs de treball

FIGUERES
economia

La zona euro supera la recessió tècnica

barcelona
economia

Els pagesos tallaran la frontera amb França el 3 de juny en una protesta “històrica”

barcelona
Estat espanyol

El Banc Santander pateix un ciberatac

Barcelona