La Borsa
Més valors
Economia

El 85,5% dels economistes catalans creuen que el PIB ja es recuperarà l’any 2021

El 44% dels professionals enquestats pel Col·legi d’Economistes consideren que aquest any l’economia caurà un 10%

L’índex de confiança cau a mínims

El 85,5% dels economistes catalans creuwn que l’any vinent Catalunya ja haurà recuperat el seu creixement econòmic natural. Segons l’Enquesta de Situació Econòmica Primavera 2020 del Col·legi d’Economistes de Catalunya, el 77% dels enquestats indiquen, però, que aquesta recuperació “serà insuficient per compensar la caiguda del 2020”. Un 8,5% més optimista creuen que la recuperació esfarà amb “un notable efecte rebot que quasi compensarà la caiguda del 2020”, mentre que un 11,4% d’economistes són més pessimistes i opinen que encara hi haurà recessió durant l’any vinent. El 45% dels enquestats creuen que el PIB català caurà entre un 5 i un 10% el 2020, més d’una tercera part (34,3%) consideren que la reculada serà d’entre el 10 i el 15%, un 10,1% preveuen una caiguda que fins i tot superarà el 15% i el 6,6% pronostiquen que serà inferior al 5%.

De fet, la situació és tan greu que l’impacte de la Covid-19 és la principal preocupació dels professionals enquestats (90,3%), seguida de l’atur (51,9%), que és un dels efectes de la crisi. L’enquesta es va fer entre els dies 15 de maig i 1 de juny a uns 1.300 economistes. Davant l’evidència, el 95,5% dels economistes consideren que l’economia catalana està pitjor que fa un any i el 67,7% creuen que l’economia continuarà empitjorant durant el segon trimestre de l’any.

El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Anton Gasol, explicava ahir en roda de premsa que des de la crisi del 2008 no s’havia produït una davallada tan forta en les expectatives dels economistes, “malgrat que la crisi del 2008 va ser diferent i va ser engreixada pel mateix sistema, que va provocar una bombolla tecnològica i una bombolla immobiliària”. Per Gasol, ara la recuperació haurà de ser “molt més ràpida” que la viscuda més d’una dècada enrere.

Amb tot, l’índex de confiança dels economistes sobre l’economia catalana ha registrat també la caiguda intertrimestral més accentuada de la història, en passar d’un 5,44 sobre 10 a finals de febrer al 3,62 actual. Els experts tampoc es mostren optimistes amb relació a l’economia espanyola, amb una nota més baixa encara, de 3,33 sobre 10, quan en l’enquesta d’hivern se situava en un 5,21.

Suport per evitar concursos

La Generalitat oferirà assessorament gratuït a empreses i persones ofegades pels deutes per evitar concursos de creditors, afavorir els acords extrajudicials i la reactivació econòmica, entre altres avantatges, segons va informar ahir el Departament de Justícia. Es preveu que els tècnics identifiquin casos amb possibilitats reals d’acord extrajudicial entre deutors i creditors i, un cop identificats, posin en contacte els interessats amb les cambres de comerç i el notariat, que seran els que s’encarregaran de les negociacions en nom dels interessats amb la col·laboració de l’advocacia i la procura. Amb aquesta mesura es vol reduir el nombre de concursos de creditors, evitar l’economia submergida i afavorir la reactivació econòmica.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La facturació de la indústria a Catalunya cau un 13,9% al juny

Barcelona

Els virus castiguen la pitjor verema del segle

VILAFRANCA DEL PENEDÈS

Els EUA mantenen els aranzels al vi i l’oli europeus

WASHINGTON

La Covid-19 fa repensar la botiga al carrer d’Olot

Banyoles

Increment del 30% de les consultes al web de Turisme Olot

Olot

Contractació a Olot de 9 persones a l’atur

Olot
economia

La crisi de la Covid-19 es deixa sentir en l’IPC, que cau al -0,8%

L’IPC a Catalunya cau dues dècimes el juliol i se situa en el -0,8%

Barcelona

El Regne Unit cau en la pitjor recessió en una dècada per culpa de la pandèmia

Londres