Economia

El 25% d’autònoms no han reobert i el 75% facturen menys

Un estudi de Pimec mostra que el 37% dels autònoms que han reprès generen la meitat de negoci que el 2019

El 24,5% dels autònoms de Catalunya no han reobert després de la crisi sanitària, segons assegura una enquesta publicada per la patronal Pimec sobre l’impacte econòmic de la Covid-19. Les dades mostren que un 37% dels treballadors per compte propi que han reprès l’activitat han facturat la meitat que l’any passat, situació que pel president d’Autònoms Pimec, Miquel Camps, és “molt preocupant”. Camps va explicar que tres de cada quatre autònoms tenen problemes de tresoreria i que un 28,7% es plantegen tancar definitivament davant la caiguda del consum. La feble demanda és la raó per la qual molts autònoms no han obert i és l’aspecte que més dificultarà la viabilitat del negoci d’un 73% dels enquestats. A causa de la davallada dels ingressos, un 52,9% dels autònoms creuen que hauran d’ajustar la plantilla, fet que pot ser molt problemàtic per a aquells que s’hagin acollit als ERTO, ja que es veuran obligats a retornar les cotitzacions que s’han estalviat durant la durada de l’expedient. En aquest sentit, Camps va reclamar que es permeti reduir plantilla a les microempreses i als autònoms que hagin cessat en la seva activitat temporalment i que s’allargui la carència dels préstecs avalats per l’Institut de Crèdit Oficial. Camps va criticar que el col·lectiu s’hagi hagut d’endeutar amb tipus d’interès massa alts per pagar les despeses. “La sensació és que fins ara no hi ha hagut ajuts sinó ajornaments”, va afirmar, i va destacar la seva preocupació per quan s’acabi el període de carència.

LA FRASE

L’economia està en fase de recuperació incipient, però encara incompleta, incerta i desigual
Pablo Hernández de Cos
governador del banc d’espanya

El BBVA preveu una caiguda del PIB català del 12%

L’informe Situació Catalunya del BBVA Research conclou que l’economia catalana podria caure fins a un 12% aquest any com a conseqüència de la Covid-19 i assegura que entre el 2020 i el 2021 es podrien destruir fins a 110.000 llocs de treball. Les dades apunten que el 2021 el PIB podria créixer un 7,4% i que les taxes d’atur arribarien al 14,4% aquest any i al 14,6% el que ve. L’economista en cap per a Espanya i Portugal de BBVA Research, Miguel Cardoso, va explicar que l’entitat rectifica les previsions anteriors –que auguraven una davallada del 9% del PIB– perquè el confinament es va allargar més del previst i va erosionar especialment el sector turístic. El BBVA calcula que a les llars catalanes la despesa va caure entre un 25% i un 30% pel descens del consum en sectors com l’oci, el turisme i la restauració, mentre que va detectar un increment dels productes d’alimentació i de tecnologia i dels serveis relacionats amb la salut. Cardoso va indicar que, tot i que la recuperació està sent molt intensa i que al segon semestre es podrien recuperar dos terços de les pèrdues d’aquest any, per arribar a “nivells del 2019” caldria esperar al 2022 en el millor dels escenaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia