Economia

La crisi provoca la pèrdua de 223.700 llocs de treball i fa créixer el nombre d’aturats

L’enquesta de població activa del segon trimestre eleva la taxa d’atur fins a un 12,8% a Catalunya i un 15,33% a l’Estat

No compta els treballadors en ERTO

La crisi sanitària derivada de la Covid-19 ha provocat la pèrdua de 223.700 llocs de treball a Catalunya, segons les dades de l’enquesta de població activa (EPA) publicades ahir per l’Institut d’Estadística espanyol (INE). Això deixa un total de 3,22 milions de persones ocupades, un augment de 203.600 en els últims 12 mesos. La taxa d’ocupació s’ha situat en un 65% (68,6%, homes i 61,4%, dones) i la taxa d’atur puja fins a un 12,8% en l’àmbit català, però és més alta a Tarragona (15,3%) i Girona (14,6%) que no pas a Barcelona (12, 4%) i Lleida (9,1%). El nombre d’aturats era de 472.900, 61.300 més que en el trimestre anterior. Cal tenir en compte que els treballadors afectats per un ERTO no es comptabilitzen com a aturats, sinó com a actius.

El secretari general de Treball, Josep Ginesta, explicava ahir que “aquesta crisi sanitària ha comportat una inactivitat econòmica, que es demostra amb la pèrdua de llocs de treball, l’augment de l’atur i, sobretot, en la pèrdua d’ocupació i, especialment, se singularitza en l’increment de la inactivitat”. Ginesta indicava que, “quan analitzem el flux de les dades de pèrdua d’ocupació, veiem que una part important d’aquesta, en comptes d’anar a l’atur i, per tant, de persones que busquen activament feina, s’afegeixen directament a població inactiva, i sumen 166.400 persones, només aquest trimestre”.

Sindicats i patronals coincideixen a valorar de manera negativa les dades. El secretari de treball i economia de CCOO, Ricard Bellera, lamentava que “el mercat de treball estigui aturat. És inajornable estendre les mesures de protecció social i activar les inversions que reclama el teixit productiu per recuperar l’activitat”. Foment reclamava allargar els ERTO sine die.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona