Economia

La falta de turistes castiga les dades de l’atur a l’agost

Treball creu que els vets a la mobilitat internacional han ferit una part important dels serveis en un mes clau per al sector

Ginesta tem que hi hagi reafectats per ERTO un cop s’acabi l’estiu

La dependència del turisme es va manifestar ahir amb força quan es van donar a conèixer les xifres de l’atur registrat el mes d’agost. Segons les dades publicades pel Ministeri de Treball i Economia Social, el nombre de catalans registrats a les oficines del Servei d’Ocupació va augmentar en 11.293 persones durant el vuitè mes de l’any, de manera que la dada global d’aturats es va elevar fins als 480.642. Això vol dir que el nombre de desocupats va pujar un 2,4% respecte al mes de juliol, amb el sector de serveis com el més castigat, amb 8.166 persones més sense feina que un mes abans i 88.122 més que a l’agost del 2019.

Segons el secretari general de Treball, Josep Ginesta, les restriccions i recomanacions establertes per diferents països en el sentit d’impedir de viatjar els turistes cap a casa nostra han estat les claus d’aquesta excepcional pujada de l’atur, per molt que l’agost sigui tradicionalment un mes on es registren pujades moderades en la desocupació a causa del venciment de molts dels contractes vinculats al turisme, que també arrossega el problema de l’estacionalitat.

Segons va aclarir Ginesta, “les limitacions de mobilitat internacional han forçat la finalització precipitada de l’activitat turística i han fet caure el nivell de demanda per part del turisme estranger”. Una situació que, a més, s’espera que s’agreugi al setembre, període en què el gruix de la clientela del sector turístic és precisament internacional.

D’any a any, la xifra de gent desocupada ha crescut un 29,4% respecte a les 371.418 persones que buscaven feina a Catalunya l’agost del 2019, en termes absoluts, 109.224 aturats més. Aquest fet, que fa que s’acumulin sis mesos seguits de pujades interanuals, coincideix amb altres indicadors amb dades alarmants: també disminueix la dada d’afiliats a la Seguretat Social, que a l’agost va caure de 113.820 persones, que equivalen a un retrocés en aquest còmput del 3,3% respecte al de fa un any.

El secretari general de Treball va afegir que totes aquestes xifres no inclouen els afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). A final d’agost es comptabilitzaven a Catalunya 170.242 persones afectades per aquest tipus d’expedients, 55.242 menys que al juliol, una reducció, però, que mostra un alentiment en el ritme de millores de mesos anteriors.

En opinió de Ginesta, “cal esperar que hi haurà gent desafectada d’ERTO durant el juliol i l’agost, per l’activitat vinculada a la campanya d’estiu, que ara es podria veure reafectada”, per la qual cosa caldria “allargar els ERTO més enllà del setembre, i no posar-hi una data, sinó vincular-ne la duració a la de les mesures anticovid”.

Al SEPE hi falta gent

Ginesta es va pronunciar al voltant de les incidències que la falta de personal del servei públic d’ocupació estatal (SEPE) està generant a les oficines del SOC. “Això no està afectant tan sols les persones en ERTO –va lamentar– sinó també molta gent que no ha rebut encara el subsidi extraordinari creat a l’abril per a les treballadores de l’àmbit de la llar.” El secretari general va assegurar que el departament s’ha posat en contacte amb el ministeri i hi ha ofert els seus efectius per donar suport a les mancances i per exigir que es posi remei a la infradotació de professionals que genera demores en les tramitacions. En tot cas, va concloure Ginesta, “resulta estrany que el SEPE tingui temps per fer reclamació d’ingressos indeguts i no en tingui per reconèixer prestacions de persones que hi tenen dret i no les han rebut.”

LES FRASES

480.642
aturats
inscrits constaven a final d’agost a les oficines del SOC, amb una pujada mensual de 11.293 persones.

LES XIFRES

170.242
persones
encara estan afectades per expedients temporals (ERTO), en espera del que passi al setembre.
Cal allargar els ERTO més enllà del setembre i vincular-ne la durada a la de les mesures anti-Covid
Josep Ginesta
secretari general de treball

La indústria catalana lluita per redreçar-se

Saint Gobain anirà a la vaga

Els treballadors de Sant-Gobain Glass de l’Arboç (Baix Penedès) iniciaran diumenge una vaga indefinida per protestar pel tancament de la fàbrica anunciat per la direcció. Ahir hi va haver una reunió de mediació a la delegació de Treball de Tarragona per intentar evitar la vaga, però va acabar sense acostar posicions. El conseller de Treball, Chakir el Homrani, va expressar preocupació per l’anunci de tancament i va assegurar que el govern treballa en el tema: “Estem mirant alternatives per plantejar a l’empresa perquè l’afectació sigui la mínima possible”, va assegurar.

La reindustrialització de Nissan

La direcció de Nissan, la Generalitat, el govern espanyol i els sindicats van celebrar ahir la primera trobada per iniciar el pla de reindustrialització de les plantes de l’automobilística a la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca. Poc abans de la reunió, uns 300 treballadors d’Acciona, subcontractada de Nissan, es van concentrar a la porta de l’edifici per reclamar a les administracions que també s’impliquin en el seu conflicte, que afecta prop de 600 empleats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona