Economia

El govern espanyol prorroga els ERTO fins al 31 de gener

Hi haurà tres modalitats d’expedients, amb bonificacions específiques en funció de l’afectació i del sector

Es prohibeixen les hores extres i els acomiadaments a les empreses que s’hi acullin

El Consell de Ministres espanyol va aprovar ahir les condicions amb què es prorrogaran els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) fins al 31 de gener, una mesura llargament reivindicada pels agents socials com a pal·liatiu econòmic per a empreses i treballadors en el context de la pandèmia de Covid-19. L’aprovació es va produir en temps de descompte, ja que la data de venciment de les mesures decretades al març i prorrogades més tard en diverses ocasions era avui mateix. Segons dades sindicals, a Catalunya hi ha en vigor ERTO que afecten més de 170.000 treballadors, que a l’Estat arriben als 750.000. Des del març, a Catalunya s’hi han vist afectades més de 800.000 persones del total de 3,4 milions que hi ha hagut a l’Estat des de l’inici de la crisi sanitària.

Aquest pacte in extremis, el sisè a què arriben el govern de l’Estat i els agents social d’ençà que va començar la pandèmia, es va retardar en part per l’estira-i-arronsa mantingut amb la gran patronal espanyola, la CEOE, que fins ahir al matí no va donar-hi el vistiplau, “després d’un ampli debat”. Amb tot, l’executiu presidit per Pedro Sánchez tenia previst aprovar la pròrroga d’aquest model d’expedient amb acord o sense. Finalment, els portaveus patronals van mostrar la seva confiança que l’acord “garantirà la continuïtat” del màxim nombre d’empreses i llocs de treball “en una conjuntura econòmica tan adversa”.

Tres tipus d’expedient

Els detalls de les condicions les va donar el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, que va explicar que hi haurà tres modalitats d’ERTO. En primer lloc, els de força major, destinats a les activitats en què la pandèmia ha repercutit amb més força, en què les exoneracions en les cotitzacions seran del 85% en les companyies de menys de 50 treballadors i del 75% si la plantilla és superior. Aquestes bonificacions s’aplicaran a tots els empleats, tant els actius com el que encara no poden treballar.

D’altra banda, l’anomenat ERTO de rebrot se subdivideix en dues fórmules diferents, l’ERTO d’impediment i el de limitació. A aquests s’hi podran acollir les empreses, independentment del sector, si resulten afectades pels efectes de la pandèmia. En l’ERTO d’impediment, al qual podrà acudir, entre altres, el sector de l’oci nocturn, actualment paralitzat, es bonificarà el 100% a les empreses de menys de 50 treballadors i del 90% per a les més grans. Quant a l’ERTO de limitació, hi haurà una escala de bonificacions des del 100% a l’octubre, que passarà al 90%, al 85% i al 80% els mesos subsegüents fins al gener en el cas de les empreses de menys de 50 empleats. Quan la companyia tingui una plantilla superior les bonificacions seran de deu punts percentuals menys que en el cas de l’ERTO d’impediment.

No als acomiadaments

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, hi va afegir que, segons l’acord, les empreses que s’hi acullin estan, d’una banda, obligades a mantenir els llocs de treball sis mesos i, de l’altra, tenen prohibida la realització d’hores extres. Per Díaz, aquest és el pacte “definitiu” que ha de conduir a la recuperació. En definitiva, per la ministra, les noves mesures esdevenen un “escut social que no deixa ningú enrere”.

Entre les mesures aprovades ahir també hi haurà expedients específics per a les empreses particularment danyades per la pandèmia i que no s’hagin pogut refer a l’estiu. Es tracta de les companyies de sectors concrets, que no es van especificar, amb menys del 65% dels “treballadors recuperats dels ERTO”. Aquestes empreses es podran estalviar quatre mesos el 75% de les quotes a la Seguretat Social, o el 85% si tenen menys de 50 treballadors. També es podran incloure en aquesta categoria les empreses que puguin demostrar que el 50% de la seva facturació depèn d’aquests sectors que encara no s’han refet. Segons consta en l’acord, les companyies tindran entre el 5 i el 19 d’octubre per declarar-se empreses dependents davant l’autoritat laboral.

Finalment, l’executiu espanyol també amplia la protecció dels treballadors que fa més de sis mesos que estan sota un expedient de regulació temporal. Segons s’havia dictat en un principi, aquestes persones veurien reduïda la seva percepció del 70% de la base reguladora fins a un 50%. Després de l’acord d’ahir, els empleats continuaran cobrant el mateix i no se’ls aplicarà la reducció. A més, s’introdueix una prestació extraordinària per als fixos discontinus de les empreses de temporada.

LES XIFRES

22.000
milions d’euros
és el cost acumulat per a les arques de l’Estat dels ERTO i la protecció dels autònoms
170.000
catalans
encara estan sotmesos a un règim d’ERTO, dels més de 800.000 que ho han estat des del març
Si aconseguim salvar la tardor i l’hivern entrarem de ple en la recuperació
Yolanda Díaz
ministra de treball
Hem fet tots els esforços perquè no hi hagi vulnerabilitat en les classes més desprotegides
Josep Sánchez Llibre
president de foment del treball
La pròrroga és una boníssima notícia enmig de tants embolics i enfrontaments
Josep M. Àlvarez
SECRETARI GENERAL D’ugt
La mesura transmet una injecció de moral als professionals després d’un estiu tan nefast
Martí Sarrate
presidente d’ACAVE
No queda cap sector fora d’aquest acord perquè aquesta opció mai va estar sobre la taula
Unai Sordo
secretari general de CCOO
Les presses d’última hora donen un redactat confús i un escenari d’inseguretat jurídica
Josep González
president de pimec


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona