Economia

L’FMI millora les previsions per a les grans economies excepte per a l’Estat espanyol

El Fons preveu que l’Estat experimentarà la recessió més aguda amb una caiguda del PIB d’un 12,8% aquest any

Estima que no reduirà l’atur el 2021

’El Fons Monetari Internacional (FMI) va actualitzar ahir les seves previsions macroeconòmiques per a aquest any i per al 2021 millorant les perspectives respecte a les que va fer al juny per a totes les economies desenvolupades, excepte per a l’Estat espanyol. En aquest cas, el Fons manté la previsió que l’economia espanyola caigui un 12,8% aquest any pels efectes de la Covid-19. Després que en els càlculs del juny l’organisme empitjorés els pronòstics per al PIB espanyol, ara els deixa sense canvis per a aquest any, cosa que situa l’Estat espanyol com el país de la UE i de les economies avançades amb una pitjor caiguda del PIB el 2020. En canvi, les previsions de l’FMI milloren nou dècimes les perspectives per a l’economia espanyola l’any que ve amb un repunt d’un 7,2%.

Pel que fa a l’atur, l’organisme encapçalat per Kristalina Georgieva millora les previsions i rebaixa quatre punts l’augment previst a l’abril. Els nous càlculs situen la desocupació en un 16,8% aquest any i el que ve.

Malgrat el repunt econòmic el 2021, que es veu impulsat pels fons europeus que han de començar a arribar l’any que ve, l’FMI preveu que l’atur no baixi. Aquestes previsions situen l’Estat espanyol com el segon de la UE amb més nombre d’aturats el 2020, només per sota de Grècia, que es calcula que arribarà gairebé a un 20% de desocupats aquest any. Amb una taxa d’un 16,8% per a l’Estat, l’atur serà més del doble que el de la mitjana de les economies avançades d’Europa i gairebé vuit punts superior a la mitjana de la zona euro.

Pel que fa al PIB mundial, segons l’FMI caurà un 4,4% aquest any i repuntarà amb un creixement d’un 5,2% el que ve. Aquesta nova previsió millora vuit dècimes la del juny, però empitjora dues dècimes la del 2021. A més, modera l’efecte de la Covid-19 en les economies avançades i millora més de dos punts la previsió de caiguda.

Segons l’organisme, el PIB de les economies avançades baixarà un 8,3% aquest any per repuntar amb un creixement d’un 3,9% el 2021.

A la zona euro, l’FMI millora gairebé dos punts la previsió per a aquest any amb una caiguda del PIB d’un 8,3% i un repunt d’un 5,2% el 2021, gairebé un punt menys del previst al juny. A diferència de l’Estat espanyol, la majoria de les economies europees milloren les previsions.

L’Estat espanyol, que en les previsions del juny liderava la caiguda econòmica a la UE juntament amb Itàlia, ara ja se situa com el país europeu més afectat per la pandèmia després de la millora de les perspectives per a l’economia italiana. Segons l’FMI, el PIB italià caurà un 10,6% aquest any, una millora de més de dos punts respecte als càlculs del juny.

Millores per a Europa

Les noves previsions també milloren els pronòstics per a les grans economies europees. El PIB alemany caurà un 6%, dos punts menys del previst al juny, i el francès disminuirà un 9,8% amb una millora de gairebé tres punts. En el cas dels EUA, l’FMI millora gairebé quatre punts la disminució del PIB fins a un 4,3%, mentre que en el cas de la Xina es preveu un creixement d’un 1,9% aquest any per continuar amb un augment del PIB d’un 8,2% el 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona