Economia

El teletreball es fa més present, però no arrasa com a nou model laboral

La nova llei crea un marc jurídic fins ara inexistent, però deixa en mans dels convenis col·lectius aspectes clau de la nova relació entre empresa i treballadors

La llei es pot anar afinant en el marc de la negociació col·lectiva
Chakir El Homrani
conseller de Treball i Afers Socials
Probablement el treball en remot es quedarà, però de manera parcial
Jordi Costa
Advocat i Professor d’Eada Business School

“La nova llei referida al treball en remot no s’ha fet per regular situacions de pandèmia, sinó per dotar de marc jurídic aquesta modalitat laboral. I això està força bé”, assegura Jordi Costa, advocat i professor d’Eada Business School. Durant la crisi sanitària provocada per la covid-19, moltes empreses s’han hagut d’acollir a aquesta modalitat laboral, perquè s’ha restringit la mobilitat, “però una gran part tornaran al seu model anterior quan la pandèmia es debiliti o acabi”, creu Costa.

El cert és que es va imposant cada vegada més un model híbrid de treball, en què es combinen les modalitats presencial i en remot. Tot i això, el teletreball està lluny de ser una forma majoritària a les empreses. Primer, segons Costa, “perquè el cost del teletreball és alt per a aquelles companyies que no estan preparades, ja que han de tenir en compte els mitjans informàtics que els empleats necessiten per fer teletreball i, a més, la seguretat que exigeix tenir els treballadors en xarxa. Tot i això, durant la pandèmia s’ha anat avançant en aquest sentit, si més no perquè molts no han tingut altre remei que adaptar-se per continuar la seva activitat”.

Abans de la primera onada de la pandèmia, el teletreball significava tan sols un 5%, amb 951.000 empleats que treballaven més de la meitat de les jornades laborals fora de l’empresa, i 688.000 més que ho feien de manera ocasional. És a dir, el percentatge de teletreballadors se situava entre el 5% i el 10%. Durant el confinament, la xifra va augmentar fins al 34%. “Va ser una situació conjuntural, que probablement ha arribat per quedar-se, però de manera parcial”, diu Costa.

Per al conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, el reial decret llei sobre el teletreball és “molt bàsic”, però considera bo que doni marge “a la negociació col·lectiva”, perquè empreses i treballadors puguin afinar-ne l’aplicació i convertir-lo “en un dret i una oportunitat”.

Mancances.

Per la seva part, Costa assegura que, tot i tenir aspectes positius, també està farcida d’altres de més febles, com el fet que “recomana, quan una llei ha de ser imperativa, i també deixa molts punts importants per a la negociació col·lectiva sense establir cap mínim, com la qüestió de qui assumeix les despeses que origina el teletreball”: “És una llei que regula les condicions, que parla de voluntarietat i de reversibilitat i que està pensada per a situacions ordinàries. Tot i això, globalment, és un pas endavant.” El reial decret llei que regula el treball a distància es va aprovar el 22 de setembre i va entrar en vigor el 13 d’octubre, un període escàs per establir-ne la viabilitat.

Pactes

Situacions d’emergència a banda

Serà considerat treball a distància aquell que es faci durant un mínim del 30% de la jornada en un període de referència de tres mesos. Això és un dia i mig per a un contracte de 40 hores i cinc dies a la setmana. I feta la llei, feta la trampa. Inicialment el mínim se situava en el 20%, però això suposava una jornada laboral. Amb el percentatge que estableix la llei, les empreses podran oferir un dia a la setmana de teletreball sense haver de complir amb la resta de requisits legals.

En definitiva, segons estableix el reial decret llei, l’empresa haurà de pactar amb els treballadors, a través dels convenis col·lectius, els mitjans, equips i eines que exigeix el teletreball; les despeses que pot tenir el treballador i la manera de compensar-les; els horaris de treball i les regles de disponibilitat; el percentatge de treball presencial i en remot; els mitjans de control empresarial de l’activitat laboral; el lloc on l’empleat teletreballarà; la durada de l’acord i els terminis de preavís per tornar a la situació presencial, i les qüestions en matèria de protecció de dades i seguretat de la informació. Una cosa sí que deixa clara: no es pot obligar el treballador a fer treball en remot, però l’empelat tampoc el pot reclamar. S’imposa l’acord entre les parts. Tanmateix, en situacions d’emergència sanitària la normativa que s’aplicarà serà la laboral ordinària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un centenar de professionals, en la VI Jornada d’Auditoria i Comptabilitat

girona
economia

Arxivada la segona causa contra Shakira per frau fiscal

barcelona
ECONOMIA

Els tractors tallen el centre Tarragona per reclamar una millor gestió de l’aigua

Tarragona
Economia

El BBVA promet reforçar el compromís amb Catalunya en l’opa hostil al Sabadell

madrid
economia

Comença la campanya de l’albercoc al Baix Segre

Seròs
Economia

El BBVA anuncia una OPA hostil per absorbir el Banc Sabadell

barcelona
comerç

Els oficis no troben relleu entre els joves

Barcelona
economia

Biocultura Barcelona arriba al Sant Jordi amb la trenta edició

Barcelona

Sor Lucía Caram i el cantautor Sergi Carbonell, premis Climent Guitart

LLORET de mar