Economia

Institut de Bioenginyeria de Catalunya

Teràpies personalitzades

L’Institut de Bioenginyeria de Catalunya vol desenvolupar nous biomodels, reproduccions del cos humà per a fer recerca

Els miniòrgans permeten desenvolupar i estudiar els fàrmacs de manera més ràpida i eficaç

Com hem vist amb la Covid, una mateixa malaltia ataca de forma molt diferent cada persona en funció de la seva genètica o el seu sistema immunitari, entre molts altres factors. Els professionals sanitaris i el món científic ho saben de fa temps i intenten avançar cap a la medicina personalitzada per deixar d’oferir tractaments genèrics i desenvolupar fàrmacs i teràpies que s’adaptin a un grup de pacients amb les mateixes característiques. L’Institut de Bioenginyeria de Catalunya, l’IBEC, lidera un projecte que aspirarà als Next Generation que vol convertir Catalunya en un important centre de recerca en el camp de la medicina individualitzada.

Com explica Josep Samitier, director de l’IBEC, per trobar noves teràpies es poden estudiar fàrmacs que tenen altres usos terapèutics, com ha passat amb el coronavirus, però també cal desenvolupar nous sistemes de biomodels, reproduccions de parts del cos humà. Un exemple són els orgànuls, òrgans fets al laboratori amb cèl·lules d’origen humà i sistemes 3D que tenen les mateixes característiques i funcionalitats que un cor, un ronyó o un cervell. Com explica Samitier, tenir aquests miniòrgans permet de desenvolupar i estudiar els fàrmacs de manera més ràpida i eficaç i permetrà de fer passos de gegant en el tractament de tot tipus de càncer, malalties minoritàries o neurodegeneratives. 

Holanda fa anys que treballa en aquests sistemes de biomodels, però no Catalunya. “Aquest era un projecte que fa temps que s’havia plantejat, però malauradament arrosseguem uns anys molt complicats en el camp econòmic i en recerca hem quedat despenjats”, recorda el director de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya. “Si els sabem aprofitar, l’arribada dels fons europeus pot servir perquè totes aquestes idees que estaven sobre la taula es puguin tirar endavant.”

La col·laboració publicoprivada és la base del projecte, que té un pressupost total de 400 milions d’euros. Hi ha implicades entitats com l’Institut de Recerca Biomèdica, hospitals i universitats, el Barcelona Supercomputing Center, el Sincrotró Alba i empreses de Biocat i CataloniaBio & Health Tech.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia