Economia

El Penedès es planta per l’amenaça de les hortes solars

Els alcaldes afectats faran públic un manifest per reivindicar la gestió municipal de l’espai dedicat a les energies renovables

Denuncien desgavell paisatgístic provocat per la Generalitat

Els alcaldes dels municipis de Sant Llorenç d’Hortons, Gelida, la Granada, Avinyonet, Sant Quintí de Mediona, Olèrdola i Sant Cugat Sesgarrigues han decidit plantar cara a la Generalitat pel que fa a la manera com el govern català vol gestionar la implantació de plantes d’energia solar a la comarca de l’Alt Penedès. “L’únic que fan és trinxar el territori”, assegura l’alcalde d’Avinyonet, César Herraiz, afectat per un dels projectes més grans (més de 100 hectàrees) de plaques solars presentats, de moment, a la comarca.

Després d’una reunió específica del consell d’alcaldes per tractar aquest tema, els serveis tècnics de tots els ajuntaments afectats han començat a treballar conjuntament per presentar no només les al·legacions individuals de cada ajuntament, sinó per generar un document conjunt en defensa del paisatge i la idiosincràsia del Penedès com a territori eminentment rural i agrícola i un punt important per al desenvolupament del turisme del vi a Catalunya.

Segons l’alcalde d’Avinyonet, una part important dels propietaris dels terrenys afectats ni tan sols coneixen els projectes que han presentat les empreses interessades i se n’han assabentat per la premsa o pels serveis tècnics municipals. I, en el cas del Penedès, molts dels territoris afectats són plantacions de vinyes o oliveres, importantíssimes tant des del punt de vista econòmic per al manteniment de la principal font d’ingressos de la comarca (la indústria del vi) com per conservar el paisatge lligat a l’enoturisme i el turisme rural que creix de forma exponencial al Penedès els últims anys. De moment, només a la comarca de l’Alt Penedès ja hi ha projectes presentats que afecten més de 400 hectàrees amb un important impacte visual a la zona.

El fet que els projectes es presentin directament a la Generalitat, sense necessitar permisos ni el vistiplau municipal, ha provocat una reacció en bloc dels alcaldes afectats. Els pròxims dies, els alcaldes dels ajuntaments de l’Alt Penedès faran públic un manifest posant en qüestió que tot el procés s’hagi de tramitar directament des de la Generalitat, sense tenir en compte els informes ni les propostes municipals, en benefici de les vuit o deu empreses que aspiren a controlar les plantes elèctriques derivades de les grans extensions de plaques solars projectades per tota la comarca.

Els alcaldes del Penedès defensen els arguments d’algunes entitats ecologistes que demanen que, abans que ocupar sòl agrícola per garantir l’energia que necessita l’àrea metropolitana de Barcelona, s’hauria d’implantar un pla d’actuació amb la previsió de col·locar les plaques solars als sostres de les cases i als polígons industrials. I, després, analitzar les necessitats reals del país i estudiar en quins punts s’ha d’actuar per generar energia verda.

Hortes tecnològiques

La projecció del que s’han anomenat hortes solars en grans extensions agrícoles ha provocat opinions per a tots els gustos. La necessitat d’invertir en energies renovables per complir els compromisos energètics a partir del 2030 requereix accions immediates. Però des dels col·lectius ecologistes insisteixen a invertir en accions que promoguin l’autoconsum en lloc de tornar a afavorir grans companyies elèctriques que, aquest cop, gestionin les energies solars imposades a la comarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona