Economia

Els pastissers confien a vendre 200.000 mones

Malgrat que les xifres són bones, el sector calcula que es facturarà menys que el 2019 perquè seran més petites

Els pastissers de les comarques gironines preveuen que, aquestes dues setmanes, s’hauran venut a la demarcació unes 200.000 mones. La xifra els satisfà, perquè, després que la Setmana Santa de l’any passat, quan ja estava tot preparat i a punt de vendre, els van fer tancar provocant-los “moltes pèrdues”, aquest any havien decidit “anar a mig gas” tot esperant les comandes. Però les comandes van arribar i abans d’hora, segons assegura Àngel Garcia, president del Gremi de Pastissers de la província, que engloba unes noranta pastisseries de la demarcació. “Suposo que la gent no vol que li passi com l’any passat, que la majoria dels fillols es van quedar sense mona”, manté Garcia.

Malgrat el nombre de mones que s’esperen vendre, el sector preveu que la facturació sigui d’un 15 a un 20% menys que la que hi va haver el 2019, perquè les mones són més petites perquè continuen prohibides les trobades entre bombolles.

La manca d’estrenes al cinema deixa aquest any sense personatges estrella i, per tant, els pastissers n’han recuperats de les darreres edicions, com ara Frozen, els de la saga d’Star Wars, els del Barça i les figures d’animals de tota la vida. I si fins fa pocs anys la protagonista de les mones era la xocolata negra, la tendència actualment és la xocolata amb llet i la blanca, i ara comencen a sortir tímidament les mones amb xocolata ecològica. Els preus són molt variats, perquè tot depèn de la mida de la figura de xocolata, però Garcia calcula que la mitjana se situa entre els 35 i els 75 euros.

La mona de Casa cacao

El pastisser Jordi Roca, d’El Celler de Can Roca, també ha creat les seves mones: la Mona lisa, que recorda l’obra de Leonardo da Vinci però amb un cap de ximpanzé, que es pot trobar al Rocambolesc, i una Vaina de cacau elaborada amb xocolata negra o amb xocolata amb llet, que es poden trobar a Casa Cacao de Girona.

Tortells i brunyols

Diumenge passat, va tocar el torn al tortell de Rams, de què, segons va explicar Garcia, les vendes es van mantenir més o menys com els darrers anys sense pandèmia. El clàssic tortell de massapà amb fruita se segueix venent, però “la tendència ara és el de nata i full o brioix, seguit del de crema”.

Pel que fa als brunyols, és una venda que creix any rere any, “perquè s’està perdent el costum de fer-los a casa”. El president del gremi gironí calcula que, a la demarcació, se n’han pogut vendre més de 800 quilos.

Mona monumental solidària

Xocolata Ferrer, d’Olot, ha dedicat la mona monumental que el pastisser Jordi Ferrer crea cada any a la conquesta de l’espai, i la donarà a l’escola Joan XXIII, d’Integra, que atén alumnes amb discapacitat intel·lectual. La mona ocupa els dos aparadors i una part del sostre, on hi ha la reproducció de planetes. Un dels aparadors és un homenatge a l’arribada de l’home a la Lluna i l’altre, a la recent arribada del Perseverance a Mart i al nanosatèl·lit català Enxaneta. Hi ha destinat 100 quilos de xocolata i s’hi poden veure planetes, alienígenes, astronautes, etc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia