Economia

Els concursos de creditors pugen fins al març un 50% des de la pandèmia

També creix el nombre de desnonaments i Catalunya concentra un 23,3% dels que es fan per impagament de lloguer a l’Estat

Els ERO cauen un 38,6% a l’Estat

Després de l’aturada de l’activitat per la pandèmia i l’aplicació dels expedients de regulació d’ocupació temporals (ERTO) per mantenir l’ocupació, els concursos de creditors han tornat a pujar a Catalunya durant el primer trimestre de l’any un 48,6%, si es compara amb un any abans, segons les dades publicades ahir pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En total, es van registrar 1.504 concursos registrats (l’antiga suspensió de pagaments) pels diferents òrgans judicials, front els 1.012 registrats el primer trimestre del 2020. La xifra representa més d’una quarta part dels concursos registrats a l’Estat espanyol, que en van ser 4.925, comptabilitzant els que es van presentar als jutjats mercantils i els de persones físiques registrats als jutjats de primera instància i de primera instància i instrucció. A més, el nombre de concursos trimestrals del 2021 és una mica menor que el que es va registrar en tot l’any 2016, que va ser de 1.606. L’any 2020, però, es van arribar a presentar fins a 4.307 concursos a Catalunya.

Malgrat que l’eina dels ERTO s’ha mostrat efectiva per contenir la destrucció d’ocupació, ja durant els primers tres mesos de l’any, d’expedients de regulació d’ocupació (ERO), se’n van presentar 153 en el conjunt de l’Estat, que, això sí, van registrar un descens d’un 38,6% en comparació amb els tres primers mesos de l’any 2020. En xifres absolutes s’han presentat 153 expedients en el conjunt de l’Estat espanyol.

Desnonaments, a l’alça

També els desnonaments a l’Estat van créixer un 13,4% durant el primer trimestre en comparació amb el mateix període del 2020, un 71,7% dels quals són per no haver pagat el lloguer i a conseqüència de la llei d’arrendaments urbans (LAU) i un 23,2% per execució hipotecària. Catalunya se situa en aquest cas també al capdavant, amb un 22,2% de tots els que s’han fet (un total de 2.437) i és líder en llançaments de pisos de lloguer, amb un 23,3% del total (1.835 en xifres absolutes). En canvi, és tercera pel que fa als referents a immobles hipotecats, amb un total de 407 execucions hipotecàries, per darrere d’Andalusia i el País Valencià (576 i 468, respectivament), segons les estadístiques oficials. En el primer trimestre de l’any hi ha hagut 7.280 execucions hipotecàries, un 56,3% més que en el mateix període de l’any passat, de manera que s’ha registrat la xifra més alta des del segon trimestre del 2017.

La campanya d’estiu generarà 62.800 contractes, un 24,6% més

La campanya d’estiu generarà 62.790 contractes laborals a Catalunya, un 24,6% més que els que es van signar en el període equivalent del 2020. Així ho indiquen les previsions de contractació publicades ahir per Randstad, que puntualitza que, malgrat l’increment de l’activitat econòmica després de la crisi de la Covid-19, el volum de contractació serà encara un 30% inferior respecte als nivells previs a la pandèmia.

En el conjunt de l’Estat, Randstad preveu que es generin 438.550 contractes durant l’estiu, un 20,7% més en comparació amb l’exercici anterior. Catalunya, amb un 13,3% del total, se situa com el segon territori on es crearà més ocupació, només per darrere d’Andalusia.

Per demarcacions, Barcelona liderarà els volums de contractació del país. En xifres absolutes, la companyia de recursos humans estima que les comarques metropolitanes generaran 42.540 firmes de contractes, que equivalen a un 26,4% més en termes interanuals. A continuació se situarà la demarcació de Girona, amb 8.250 nous contractes; és a dir, un 20% més que fa un any. Tarragona, amb 7.790 contractes, creix un 21,7%, i Lleida, amb 4.210 contractes, registrarà un augment d’un 22,3%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona