Economia

ESTHER TORRENT

PRESIDENTA DE L’ASSOCIACIÓ TURÍSTICA D’APARTAMENTS (ATA)

“Necessitem donar missatges de confiança”

Manté que per part de les administracions i els mitjans de comunicació caldria una millor gestió de la informació i responsabilitat a l’hora de parlar dels rebrots

Fa temps que reclamen crear un registre d’empreses gestores per ajudar a eradicar l’intrusisme

Assegura que els HUT han contribuït a millorar la imatge del Barri Vell de Girona

Canvi de model.
L’ATA fa temps que va apostar per “un canvi de model turístic”. Malgrat la difícil situació en què la pandèmia ha deixat el turisme, els apartaments i HUT “han demostrat ser de les tipologies d’allotjament més ben situades”. “Teníem els deures fets de fa temps, enfocant els negocis cap a un model més sostenible i no massificat i transformant els sistemes de treball cap a un model més tecnològic, digitalitzat i innovador.”
Cal una actuació més activa i decidida per eradicar l’intrusisme ens els apartaments turístics i HUT

L’empresària Esther Torrent és la nova presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA). Explica que estan treballant en la creació d’un certificat de qualitat de gestors per posar encara més en valor la professió, però reclama fer un pas mes i crear un registre d’empreses gestores “que seria de gran ajuda per combatre l’intrusisme”.

Quins són els seus principals objectius al capdavant de l’associació?
El nostre compromís és seguir amb la bona feina que s’ha estat fent fins ara, sempre en equip, per donar el millor servei als associats. Un dels principals objectius és continuar posant en valor el nostre sector, la qualitat i la professionalitat que el marquen. Els apartaments representen el 45% de l’allotjament turístic de la demarcació i aquest pes cal tenir-lo en compte.
L’intrusisme ha estat sempre un dels cavalls de batalla de l’associació. Com ho tenen ara?
Hem de continuar treballant perquè l’oferta regularitzada cada vegada sigui més gran. I per acabar amb el problema de l’intrusisme en el nostre sector ens calen més mitjans per part de les administracions, perquè els que tenim ara són del tot insuficients. Cal una actuació més activa i decidida per eradicar-lo.
Estan treballant conjuntament amb la Generalitat en la creació d’un certificat de qualitat de gestors. Per a què ha de servir?
Serà una eina molt important per avançar en la lluita contra l’intrusisme i per posar encara més en valor la professionalitat del sector. Es tracta d’un reconeixement de qualitat i de rigor en el servei i, evidentment, certificarà que és un producte legalitzat. La idea és que es pugui posar aviat en marxa a tot Catalunya. Qui obtingui el certificat voldrà dir que es compromet a mantenir la qualitat del servei i de les instal·lacions, a tenir bones practiques en l’àmbit de la sostenibilitat i eficiència en la gestió de l’empresa, i a tenir una dinàmica de millora continua, entre d’altres. I ja que hem iniciat un treball amb la Generalitat per a la creació d’aquest certificat de qualitat de gestors, ens caldria un pas més per crear un registre d’empreses gestores que fa tant de temps que reclamem i que seria de gran ajuda també per combatre l’intrusisme.
Què opina del recent estudi encarregat per l’Ajuntament de Girona sobre l’impacte dels HUT en el mercat del lloguer?
L’estudi corrobora el que venim dient des de l’ATA: que els habitatges d’ús turístic (HUT) no afecten el preu del lloguer a la ciutat i que gairebé la meitat dels que estan donats d’alta no estan actius. També constata que els HUT han contribuït a la rehabilitació d’habitatges i a millorar la imatge del Barri Vell. Precisament, el turisme que s’allotja en apartaments és el que fa més vida al barri, perquè compra als comerços de la zona i gasta a restaurants, bars, mercats i oci. La mitjana de persones que lloguen un apartament és de tres o quatre per reserva. La tipologia d’apartaments al Barri Bell de Girona són pisos petits, on es poden allotjar entre dues i quatre persones. A més, és un tipus de turisme que ajuda a desestacionalitzar la temporada.
Però, en canvi, l’HUT és un model turístic no està ben vist per una certa part de la societat i també de l’àmbit polític.
En alguna ocasió, s’ha assenyalat els apartaments com els culpables dels problemes per accedir a un habitatge. Però això no és cert. A la demarcació de Girona, el percentatge d’HUT està molt per sota del 2% del cens d’habitatges.
Fa anys que es va iniciar la legalització dels apartaments turístics i dels HUT. Quants n’hi ha actualment de legalitzats?
Girona és capdavantera pel que fa al nombre d’unitats inscrites en el registre de la Generalitat. N’estem satisfets, però no es pot abaixar la guàrdia. Actualment, hi ha 38.050 HUT legalitzats a la demarcació, el que representa 152.200 places.
L’ATA va ser pionera en la promoció en la xarxa Tik Tok.
Estem molt contents de com ha funcionat la campanya que vam iniciar la temporada passada en plena pandèmia per reforçar la destinació i per recuperar la confiança dels visitants. Vam veure que no ens podíem quedar de braços plegats davant l’impacte que la Covid provocava en els mercats internacionals i vam posar en marxa la campanya, el que va convertir l’ATA en l’associació turística pionera amb una presència estratègica a TiK Tok. Veient l’èxit de l’any passat, aquesta temporada hem decidit rellançant-la incorporant-hi tallers presencials de fotografia i vídeos innovadors a través del telèfon mòbil.
Ha començat la temporada turística. Com l’encaren?
La pandèmia ens ha ensenya que no podem fer previsions ni a curt termini. Vam començar la temporada esperançats, i l’evolució de la pandèmia i el ritme de vacunació ens fan pensar que no es repetirà la situació de la temporada passada, però hem d’estar molt pendents dels rebrots, que no ajuden el sector. Hem de dir que, per part de les administracions i dels mitjans de comunicació, caldria una millor gestió de la informació i responsabilitat a l’hora de parlar dels rebrots. Necessitem donar missatges de confiança per poder recuperar el flux d’arribades de turistes internacionals i esperem que a l’agost i el setembre pugui remuntar la situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

El BBVA anuncia una OPA hostil per absorbir el Banc Sabadell

barcelona
comerç

Els oficis no troben relleu entre els joves

Barcelona
economia

Biocultura Barcelona arriba al Sant Jordi amb la trenta edició

Barcelona

Sor Lucía Caram i el cantautor Sergi Carbonell, premis Climent Guitart

LLORET de mar
ECONOMIA

Oshkosh compra l’empresa manresana AUSA, de vehicles industrials

MANRESA

Conveni entre la Unió d’empresaris d’hostaleria Costa Brava i Caixabank

GIRONA
Unió europea

La CE demana explicacions a X per haver reduït els moderadors de continguts

barcelona
economia

El PIB català creix un 2,6% al primer trimestre

barcelona

Barcelona, entre les deu ciutats més resilients del món

barcelona