Economia

La llum s’abona a un nou preu rècord per quart dia consecutiu

El preu mitjà s’encareix avui dos euros més que ahir i ja se situa en 115,83 euros per MWh en plena onada de calor

La patronal de les elèctriques insta a reformar la tarifa

La llum es comporta amb una única certesa en plena onada de calor: avui és més cara que ahir, però menys que demà. Per quart dia consecutiu, la llum s’abonarà a batre un nou rècord i avui arribarà a un preu mitjà de 115,83 euros per MWh, gairebé dos euros més cara que els 113,99 euros per MWh que va costar de mitjana dimecres. Amb la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el ministre de Consum, Alberto Garzón, fora del debat públic estiuenc sobre el descontrol del preu de l’electricitat i amb María Jesús Montero (Hisenda) com a portaveu de guàrdia del desencís amb el mercat, l’Associació d’Empreses d’Energia Elèctrica (Aelec) –la patronal que agrupa Endesa, Iberdrola, Viesgo i EDP– va fer una crida a reformar la tarifa regulada de la llum per tenir una factura “més estable” i no tan volàtil.

L’escalada del preu de la llum amenaça d’engolir el pla de xoc del govern de Pedro Sánchez, limitat a rebaixar l’IVA del 21% al 10% i a suprimir l’impost a la generació des del juliol, perquè aquest hipotètic abaratiment és devorat per un encariment sense fre. Un elevat preu del gas i dels drets d’emissió de CO2 sumats a un agost de calor sufocant i sense vent són el còctel perfecte que necessitava un mercat de generació elèctrica o pool marginalista en què el preu a pagar sempre és el de l’energia més cara, que acostuma a ser la que ve de centrals de cicle combinat que cremen gas. En menys d’un mes, l’electricitat a l’Estat espanyol, on és més cara que a Alemanya i França, ha registrat els sis preus més cars de tota la història, tots per sobre dels 106 euros per MWh.

Nou llindar de vuit a nou

En aquest dijous de nou rècord, la franja horària del dia en què serà més car utilitzar els electrodomèstics serà de vuit a nou del vespre: la llum costarà 130 euros per MWh. En tot el tram que va des de les set de la tarda fins a les deu de la nit, el preu del MWh es mantindrà constant per sobre dels 128 euros, mentre que els preus mínims es registraran entre les quatre i les cinc de la matinada i entre les quatre i cinc de la tarda, amb preus de 105,5 euros per MWh i de 107 euros per MWh, respectivament.

“No ens en beneficiem”

En el comunicat publicat ahir, la patronal de les grans elèctriques defensa que una major aposta per la generació elèctrica sense emissions contribuiria a reduir els preus i la seva volatilitat sense límit que es viu ara i, davant la sospita d’alteració del mercat, defensa que no es beneficia de l’escalada de preus. “Nosaltres no ens estem beneficiant de l’increment del preu de la llum; l’activitat gasista, sí”, denuncia la patronal Aelec tot assenyalant el sector amb el qual conviu en el pool.

Sobrecost: quatre euros

La patronal que aglutina gegants com Endesa i Iberdrola denuncia que l’augment del preu de la llum es tradueix ja en un sobrecost de quatre euros al mes per consumidor, gairebé 50 euros l’any. Des del PP, el vicesecretari de comunicació, Pablo Montesinos, advertia: “Si Pedro Sánchez no sap respondre a la crisi, que convoqui eleccions anticipades i que deixi pas a qui sí que en sap.”

El silenci de Sánchez

Amb el president espanyol guardant silenci sobre l’alt preu de la llum ahir en un acte a la Casa Museu de José Saramago a Lanzarote, la veu de la indignació a la majoria de govern és Pablo Echenique (Podem): “Quan un oligopoli segresta un bé de primera necessitat i s’hi posa a especular per enriquir-se al mateix temps que empobreix la majoria del país, l’Estat té obligació d’intervenir-hi.”

LA XIFRA

50
euros
és el sobrecost anual en els rebuts que la patronal de les elèctriques (Aelec) calcula, a raó de quatre euros al mes.

LA FRASE

Nosaltres no ens estem beneficiant de l’increment del preu de la llum; l’activitat gasista, sí
Associació d’Empreses d’Energia Elèctrica (Aelec)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona