Economia

anàlisi

Esteve Vilanova

Predir és incert

Predir és una acció que tots fem cada dia moltes vegades. És anticipar el futur. Un exercici que fem amb certesa és que estem segurs que agafarem el tren de demà a les nou per anar a Barcelona, però en aquesta predicció que fem assumim que hi ha, com a mínim, una variable que no controlem i que pot passar-nos que a les nou per la megafonia de l’estació ens adverteixin que aquest comboi va amb dues hores de retard. A més d’aquestes prediccions més domèstiques, n’hi ha de més generals i que serveixen per intentar ordenar el futur. En política, economia, empresa, sanitat, meteorologia, necessitem aquesta tècnica, tot i sabent que sempre tindrà un punt d’incertesa.

Aquesta setmana dos tipus de prediccions importants han estat titular a tota la premsa. La primera: en economia, alguns responsables s’han atrevit a fer-ne; i la segona: les de sanitat, especialment per l’afectació que tindrà la covid d’aquesta sisena onada i les possibles complicacions amb la nova variant sud-africana batejada amb el nom de la quinzena lletra de l’alfabet grec, òmicron. És evident que aquestes prediccions que ens fa el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, tenen un fons científic ajudat per l’estadística i per l’experiència, però hem d’entendre que mai les seves prediccions podran ser d’una gran certesa perquè, a més de les implicacions sanitàries molt importants, les seves paraules, en aquest temps, tenen una forta incidència econòmica. Tot i que ens agradaria conviure amb certeses, estem en l’època que hem de gestionar incerteses contínuament. El món s’ha complicat i pràcticament ja res és el que era.

En pocs mesos el món econòmic s’ha complicat tremendament i estem entrant en un terreny desconegut, per agafar unes paraules del president Artur Mas. Alguns diuen que és un canvi d’era, i segurament tenen raó perquè la major part dels problemes que tenim, alguns dels quals són antics però ajornats per por d’entomar-los, s’han anat fent grans i ara ja són inajornables, i per fer allò que hauríem pogut fer amb més tranquil·litat i més temps, ens estem quedant sense temps ni tranquil·litat. Sobre les prediccions dels costos i dels sacrificis que s’hauran de fer ben aviat per combatre el canvi climàtic, encara ningú n’ha fet una previsió, però seran importants. Diumenge passat, en el seu article dominical, l’enginyer i empresari Joan Vila, un expert en energia, ens deia al Diari de Girona les dificultats que tenim al davant i ens apressava a tenir comportaments socials perduts fa temps, i titulava el seu escrit amb un revelador “Retorn als anys 70”.

I com un efecte multiplicador pel cost de la transició energètica, tindrem molt aviat els efectes de la inflació, que pràcticament feia tres dècades que no coneixíem. D’un 5,6%, des del setembre del 1992 no la coneixíem. Les prediccions més o menys interessades dels responsables econòmics del BCE, la Reserva Federal dels EUA, diuen que és un fenomen temporal, però hi ha els bancs centrals i les societats dels països frugals i el Banc del Canadà que no ho veuen de la mateixa manera i tenen por d’una espiral inflacionària. De fet, el Banc del Canadà ha començat a retirar els ajuts per a la reactivació.

De moment aquesta inflació li costarà a l’Estat espanyol uns quants milers de milions d’euros que haurà de pagar als pensionistes i actualitzar-ho amb un increment del 2,5%.

Ara que encara tenim un temps de gràcia i que no sabem quant durarà, els que tenen hipoteques amb interès variable haurien de començar a pensar en allò que diuen els inversors a borsa, “No vulguis guanyar l’últim euro”, i canviar-la a interès fix. La data de l’alça d’interessos s’apropa.

És clar que aquestes prediccions, com he dit suara, tenen variables incontrolables, però si el futur pot canviar no serà precisament per millorar. El deute que tenim i que anem fent créixer imprudentment l’haurem de pagar i, com als grans drogoaddictes, sortir d’aquesta espiral ens provocarà una síndrome d’abstinència dramàtica. Això és el que veuen, de nosaltres, els països de la UE anomenats frugals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Japó

El banc central apuja els tipus d’interès per primera vegada en disset anys

Barcelona

’InVoyage Girona Costa Brava’ dona a conéixer el turisme de negocis

GIRONA

El port de la marina acollirà durant nou dies la Fira del Vaixell d’Ocasió

EMPURIABRAVA
ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona