Economia

Protesta ramadera per reclamar un preu just de la llet

Els ramaders es van manifestar davant d’un Mercadona i van bloquejar amb tractors l’entrada a Girona pel carrer Barcelona

Un centenar de ramaders del sector lleter de les comarques gironines van protestar ahir davant del supermercat Mercadona que hi ha a la rotonda del Mas Gri per denunciar les mesures abusives que suporten de la indústria i de la gran distribució en el preu de la llet, “que ha portat el sector a una situació límit”. La protesta convocada per Unió de Pagesos i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) va començar a les 11 del matí i ja des del primer moment i durant una hora els ramaders van bloquejar amb una dotzena de tractors els dos carrils d’entrada a Girona pel carrer Barcelona, a més del carrer Reggio Emilia. En el decurs de la concentració el supermercat va abaixar persianes diverses vegades i al final de la jornada es van viure uns minuts de tensió quan els pagesos volien abocar llet a la porta del supermercat i els Mossos d’Esquadra no els ho van deixar fer.

El sector reclama que es compleixi la cadena alimentària i, per tant, que no se’ls pagui un preu per sota del cost que suposa produir, ja que, segons asseguren, les distribuïdores els abonen uns 33 cèntims per litre, quan els en costa 40. En aquest sentit, el membre del sector lleter d’UP, Pau Barnés, va explicar que s’ha apujat set cèntims el litre des del mes d’agost, però que només dos han anat a parar al pagès. Barnés va carregar contra Mercadona perquè, tot i que les queixes van destinades a les distribuïdores, el gegant dels supermercats “és el que fixa el preu a què han de comprar”. “Aquesta gent actua com un càrtel i ens empobreixen, a tots nosaltres”, va assenyalar.

Una opinió que va compartir el president de la JARC a Barcelona, Josep Maria Freixa, que, a més, va advertir que aquest any s’hauran perdut entre 20 i 30 explotacions ramaderes a Catalunya per la crisi del sector. Freixa també va criticar la política de fixar els preus. “Et diuen el que et paguen i si et va bé, bé i si no, també”, va lamentar.

Per fer més visible la protesta, els ramaders van col·locar un taüt i una bala de palla davant del Mercadona. Al final de la jornada, la palla va acabar desmuntada i escampada davant la porta d’entrada del supermercat, on també van buidar unes quantes garrafes de llet.

LA FRASE

Aquesta gent (les distribuïdores) actua com un càrtel i ens empobreixen, a tots nosaltres
Pau Barnés
membre del sector lleter d’Unió de Pagesos


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona