Economia

Brussel·les proposa afegir tres noves fonts de finançament al pressupost de la UE

La CE vol sumar els ingressos del comerç d’emissions i els impostos al carboni en frontera i a les multinacionals

La Comissió Europea ha proposat aquest dimecres afegir tres noves fonts de finançament al pressupost de la Unió Europea. Es tracta dels ingressos del comerç d’emissions i els impostos al carboni en frontera i a les multinacionals.

L’executiu comunitari preveu que aquestes tres noves fonts d’ingressos, que també contribuiran a pagar el deute del fons de recuperació i el Fons Social Climàtic, sumin 17.000 milions d’euros als comptes comunitaris entre el 2026 i el 2030. Es tracta d’una primera proposta per fer el pressupost comunitari menys depenent de les aportacions dels estats, però la Comissió Europea preveu presentar noves fonts d’ingressos als comptes europeus a finals del 2023.

Pel que fa al mercat d’emissions de carboni, que actualment afecta principalment a la indústria i es preveu que s’ampliï a altres sectors com el marítim, Brussel·les proposa que el 25% dels ingressos vagin a parar al pressupost comunitari, uns 12.000 milions d’euros l’any entre el 2026 i el 2030. Actualment, la major part dels ingressos d’aquest règim van a parar als pressupostos dels estats.

En el cas de l’impost a les multinacionals, que serà del 15%, l’executiu comunitari suggereix que els estats hagin de derivar el 15% dels ingressos d’aquest impost. Brussel·les calcula que podria generar entre 2.500 i 4.000 milions d’euros l’any.

Pel que fa a l’impost del carboni en frontera, que posa un preu a les importacions en matèria d’emissions per evitar que les empreses marxin a països amb criteris mediambientals més laxos, Brussel·les vol que el 75% dels ingressos per aquest mecanisme vagin a parar als comptes comunitaris. Serien uns 1.000 milions d’euros entre el 2026 i el 2030.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona