Economia

L’Audiència Nacional revoca l’arxivament de la causa contra Repsol i Caixabank per contractar Villarejo

Els magistrats consideren que hi ha indicis que sabien que l’espionatge a Sacyr no era legal

L’Audiència Nacional ha revocat l’arxivament del procediment per la contractació del comissari jubilat José Manuel Villarejo per part de Repsol i CaixaBank i dels seus respectius presidents, Antoni Brufau i Isidre Fainé.

El tribunal ha acceptat els recursos de la fiscalia, el constructor Luis del Rivero i Podemos i deixa sense efecte els sobreseïments, basats en el fet que la contractació de Villarejo no depenia dels presidents de les dues empreses, per tal que es practiquin determinades diligències que considera procedents i necessàries. El tribunal explica en la seva resolució que la instrucció fins ara realitzada en aquesta peça del cas Tàndem revela l’existència d’indicis de suborn i descobriment i revelació de secrets.

Segons la secció tercera de la sala penal, del que s’ha instruït fins ara, se’n desprèn indiciàriament que en virtut de l’encàrrec del 2011 de Repsol al grup Cenyt, liderat per Villarejo, i al qual es va adherir posteriorment Caixabank, “es van fer per aquest grup, a canvi d’un preu que va ser abonat per les empreses comitents, determinades investigacions sobre Del Rivero, la seva dona i persones vinculades a Sacyr, alguna de les quals ho havia estat abans a Repsol, que van incloure l’accés a dades sobre el trànsit de trucades telefòniques i altres comunicacions”.

El magistrat Manuel García Castellón va acordar el sobreseïment per a Brufau, entre altres arguments, perquè no consta cap document o enregistrament que acrediti indiciàriament que tingués participació en la contractació de Cenyt. No obstant això, la sala argumenta en la seva resolució que encara que no hi ha cap document escrit, sonor d’imatge que ho acrediti, “hi ha indicis dels quals es pot desprendre que la iniciativa de dur a terme aquesta contractació, així com altres dirigides a reaccionar contra el pacte Sacyr-Pemex, va partir del senyor Brufau, i que aquest va ser informat amb detall dels resultats de les gestions del grup Cenyt, algun dels quals comportava informació difícilment obtenible de no ser per la intervenció de funcionaris públics”.

Pel que fa al sobreseïment respecte de Fainé, igual que en el cas de Brufau, la sala considera que les diligències practicades obliguen a continuar el procediment contra ell. La interlocutòria esmenta les declaracions que va prestar el president de Caixabank en què va explicar estar d’acord, en parlar amb Brufau, que els departaments de seguretat de les seves companyies respectives col·laboressin en l’assumpte Sacyr-Pemex i que els seus respectius responsables de seguretat es reunissin per tractar amb el grup Cenyt, amb el qual ja havia contactat el director de Seguretat de Repsol.

En relació amb el sobreseïment de Repsol i Caixabank, els magistrats consideren que hi ha prou base indiciària per contemplar una possible exigència de responsabilitat penal a les dues companyies, per la qual cosa veu procedent realitzar determinades diligències abans de decidir la conclusió de la instrucció respecte a aquestes dues empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona