Economia

L’impacte de l’IPC desploma la renda dels barcelonins

La capacitat adquisitiva està un 7% per sota d’abans de la pandèmia

Les ajudes públiques mitiguen la caiguda

La pandèmia, però sobretot el desbocat increment de l’IPC a causa del preu de l’energia, ha passat factura entre els ciutadans de Barcelona, que han vist com la seva capacitat adquisitiva ha caigut un 7% des del 2019.

Aquesta és una de les dades que aporta l’estudi de la renda trimestral de Barcelona, un nou indicador macroeconòmic que l’Ajuntament de la ciutat incorporarà a partir d’ara, i de manera trimestral, a la seva base estadística. És un paràmetre que permetrà prendre el pols a l’evolució econòmica dels ciutadans, pel que fa a la seva capacitat de despesa, de la mateixa manera que l’IPC ho és en termes generals sobre la capacitat productiva del país.

El paràmetre mesura la renda disponible de les llars de Barcelona, que és la suma d’ingressos que hi ha en una família, ja sigui provinents dels salaris o de les prestacions públiques com ara l’atur, pensions de jubilació i, en el període més dur de la pandèmia, la prestació dels ERTO.

Precisament, aquest tipus d’ingressos, provinents de les diverses administracions públiques, són els que han permès que l’economia dels barcelonins i la seva capacitat de despesa s’hagin pogut mantenir durant els mesos més durs de la pandèmia. Ja va passar durant la crisi econòmica que es va desfermar el 2007, quan les pensions de jubilació dels avis van servir d’aixopluc econòmic a moltes famílies amb tots els seus membres a l’atur.

En els gràfics que acompanyen l’estudi sobre la renda disponible de les llars, es veu de forma clara com a partir del segon trimestre del 2020 –el confinament va començar el 14 de març d’aquell any– la capacitat adquisitiva dels barcelonins va caure en picat i va començar a remuntar després de l’estiu per consolidar-se durant el 2021, tot i que encara no ha recuperat els paràmetres que hi havia el 2019 quan l’economia anava com un tro.

El tercer trimestre del 2021, que és el moment que analitza l’estudi sobre la renda trimestral, hi va haver una important recuperació dels ingressos per remuneracions salarials, amb el retorn de molts ciutadans a la seva activitat laboral, en canvi les prestacions socials van baixar de forma significativa, un 3,3% per la sortida de moltes persones dels ERTO.

Aquest increment d’ingressos via salaris faria pensar que la capacitat adquisitiva dels barcelonins es va recuperar, però això no ha estat així per la incidència de l’increment del 7% de l’IPC, que fa que la possibilitat de despesa dels ciutadans quedi molt limitada. Com que l’IPC ha anat amunt arrossegat per les tarifes del consum elèctric, la previsió és que en els propers mesos els preus continuïn en una situació inflacionista, fet que seguirà perjudicant la capacitat de despesa dels barcelonins.

Els informes sobre la renda es penjaran cada trimestre al web de l’Ajuntament, on podran ser consultats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona

Fiscalitat de l’empresa familiar

conseller de famílies empresàries