Economia

Incertesa al grup Seat pel cop de la UE a la llei Volkswagen

Els canvis a l’empresa alemanya podrien suposar una redefinició d’estratègia respecte a les diverses filials

La històrica llei Volkswagen és il·legal en el context actual de la Unió Europea (UE) en què predomina la lliure circulació de capitals. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va tombar ahir la norma que afectava el fabricant automobilístic alemany, una llei impulsada el 1960 pel govern alemany per regularitzar la privatització del grup i que sumeix la política de grup de la companyia, inclosa Seat, en la incertesa. Berlín va fer a mida una llei que li permetia controlar la presa de decisions de l’empresa i protegir-la d’ofertes públiques d’adquisició hostils.

La norma limitava el dret de vot de qualsevol accionista al 20% del capital i permetia que una minoria també del 20% pogués bloquejar qualsevol decisió. La justícia europea, però, considera que aquestes restriccions violen la lliure circulació de capitals perquè podrien dissuadir possibles inversors. L’actual govern alemany haurà d’introduir els canvis necessaris per adaptar-se a la legislació vigent o bé derogar la llei. Les modificacions legislatives deixaran la porta oberta a Porsche, l’actual accionista majoritari amb un 30,9% del capital del grup, que des de fa temps lluita per fer-se amb el control del grup.

La sentència dóna la raó a la Comissió Europea, que el 2005 va denunciar Alemanya en considerar que la llei era contrària a la legislació europea. El Tribunal de Justícia de la UE considera il·legals les limitacions de vot i anul·la també el dret de l’Estat federal i del land de la Baixa Saxònia a designar dos representants cadascun al consell de vigilància de Volkswagen.

Preocupació a Martorell
Manuel Gálvez, membre del comitè d’empresa de Seat a Martorell, va explicar a l’AVUI que els treballadors estan “preocupats” perquè amb l’anul·lació de la llei “es posa en qüestió la cultura de congestió de Volkswagen”, que donava un pes important als sindicats en l’empresa per defensar l’ocupació a les diferents plantes del grup a tot el món.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Diputació i Cecot renoven el programa per garantir el relleu d’empreses en actiu

Terrassa

L’operador Jet2holidays creix un 20% a l’aeroport de Girona

vilobí d’onyar
Economia

Collboni diu que “s’activaran totes les palanques” per evitar els efectes de la massificació turística

Barcelona
Economia

El Port de Barcelona busca aliances amb el Quebec

Barcelona
turisme

Cardona s’incorpora a la ruta de productors de sal europeus

CARDONA
TURISME

L’hotel Sa Punta es modernitza i explora allargar temporades

BEGUR

El preu s’encén i s’apaga

Barcelona
Anna Colomer
Coach i experta en dinàmiques d’alt impacte

“L’impacte emocional de caminar sobre vidres i brases transforma”

Barcelona
Informació especial

Windforce 3D apropa la impressió 3D a les activitats més industrials