La Borsa
Més valors
Economia

comissió europea

10 proveïdors acumulen una quarta part dels diners que la Comissió Europea destina a consultoria

Els auditors europeus alerten que alguns serveis de la CE recorren a un grup “relativament petit de contractistes”

Només 10 proveïdors s’emporten una quarta part dels diners que la Comissió Europea destina a serveis de consultoria.

Segons un informe del Tribunal de Comptes de la Unió Europea publicat aquest dijous, l’executiu comunitari ha pagat uns 600 milions d’euros a 10 consultores externes entre el 2017 i el 2019, període en el qual va destinar 2.700 milions d’euros a aquests serveis.

En l’informe, els auditors europeus alerten que hi ha serveis de la Comissió Europea que recorren a un grup “relativament petit de contractistes”. “No és estrany que un únic proveïdor aconsegueixi contractes successius al llarg de diversos anys”, avisen.

L’informe del Tribunal de Comptes de la Unió Europea apunta que el marc que fixa el recurs per part de la Comissió Europea a consultores externes té “mancances”. Concretament, creuen que no preveu “riscos de concentració de proveïdors de serveis, sobredependència i possibles conflictes d’interès”.

Malgrat subratllar que els criteris per a l’adjudicació de contractes són “adequats”, els auditors europeus apunten que la Comissió Europea no analitza ni gestiona prou els “riscos relacionats amb la contractació de consultors externs”, entre ells el risc de concentració de proveïdors i el recurs a un nombre reduït d’empreses.

Segons l’informe, la manera en què l’executiu comunitari contracta consultors externs “no garanteix l’optimització dels recursos ni la salvaguarda total dels interessos de la Comissió”.

A banda dels “riscos” que veuen en la manera de contractar, els auditors europeus també asseguren que Brussel·les no analitza prou abans de recórrer a consultors externs si la feina la podrien haver fet serveis interns. També veuen “insuficiències” en l’avaluació del treball encarregat als consultors, així com del valor afegit que aporten.

Entre el 2017 i el 2019, el període que analitza l’informe, la Comissió Europea va fer 8.009 contractes amb consultors externs per valor de 2.700 milions d’euros. El valor dels contractes va passar de ser de 799 milions d’euros el 2017 a 955 milions d’euros el 2019. L’any següent la xifra va augmentar fins als 971 milions d’euros.

En el període analitzat, el 72% dels serveis de consultoria es van encarregar a proveïdors amb seu a Bèlgica, Alemanya, França, els Països Baixos i el Regne Unit. Més de la meitat dels contractes es van finançar amb el programa del pressupost europeu destinat a millorar la cooperació amb països que no pertanyen a la Unió Europea.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La llei ‘raider’ fa un any, però encara hi ha molts autònoms

barcelona

El cost de la vida, disparat, marca un nou rècord: 10,3%

barcelona
societat

1.856 peticions d’ajut per descarbonitzar la flota de transport

economia

L’aeroport del Prat recupera al juliol més del 80% del trànsit d’abans de la covid

Economia

El govern destina 18 milions a empreses d’inserció laboral

La vaga de pilots d’EasyJet provoca sis cancel·lacions al Prat

Barcelona

El trànsit de mercaderies al Port de Barcelona supera els registres prepandèmia

barcelona

L’IPC continua disparat i marca nou rècord, amb el 10,3% al juliol

barcelona

Inspecció de Treball torna a multar Amazon

barcelona