Economia

egipte

Egipte aprova un pla d’estalvi energètic per a vendre gas a Europa i recaptar divises

El país depèn de la compra d’aliments en el mercat internacional, però la moneda s’ha devaluat un 20% des del mes de març

Egipte restringirà l’enllumenat de carrer, la il·luminació d’estadis i oficines públiques i l’ús d’aire condicionat en centres comercials, entre altres mesures, per a reduir el consum d’electricitat i obtenir així excedents de gas natural per a exportar a Europa.

Aquesta decisió ha estat aprovada aquest dijous pel govern d’Abdelfatah al-Sisi i entrarà en vigor la setmana vinent, i és fruit de la “desesperació” per a atreure divises i “estabilitzar les finances” del país en un context de creixent incertesa econòmica, segons han indicat diversos analistes.

El pla per a racionalitzar el consum d’electricitat, com va ser presentat per l’Executiu, obligarà a tots els departaments de l’Estat i l’administració local a controlar la seva despesa elèctrica en “tots els seus edificis i instal·lacions” durant l’horari d’oficina i “a apagar completament les llums interiors i exteriors” en culminar la jornada laboral.

També obligarà a reduir les llums de carrers, places i avingudes, sempre que això no afecti la seguretat pública.

Així mateix, els centres comercials no podran posar la temperatura de l’aire condicionat per sota dels 25 graus centígrads, mentre que les botigues hauran de “reduir” les llums que es troben en les seves façanes.

Estadis, clubs i pavellons esportius, per part seva, hauran de tancar completament la il·luminació al final dels esdeveniments esportius i hauran de buscar que les activitats es facin durant el dia en la mesura que sigui possible.

Està per veure com afecten aquestes mesures a un país on, com es pot comprovar cada nit en la ciutat del Caire, el malbaratament de llum i energia està a l’ordre del dia i on, com va comentar a Efe un analista econòmic que va preferir quedar en l’anonimat, “res està dissenyat per a estalviar”.

La crisi inflacionària global impulsada per la invasió d’Ucraïna ha impactat severament a Egipte, un país que depèn molt de la compra d’aliments en el mercat internacional i que a més ha vist com la seva moneda s’ha devaluat més d’un 20% des de març.

Per a mantenir la seva estabilitat, Egipte depèn avui dia de grans inversions realitzades per les economies àrabs del golf Pèrsic i negocia des de fa mesos un acord amb el Fons Monetari Internacional (FMI) per a refinançar el multimilionari deute que manté amb l’organisme i per a sol·licitar més fons.

L’FMI demana a Egipte prendre reformes efectives per a abordar un nou préstec, entre les quals es trobaria una liberalització total del tipus de canvi de la lliura egípcia, aspecte que el país no sembla disposat a acceptar davant el risc d’un enfonsament encara major de la moneda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El port de la marina acollirà durant nou dies la Fira del Vaixell d’Ocasió

EMPURIABRAVA
ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona